Onsdagskvällen och natten mot torsdagen samt torsdagseftermiddagen blev osedvanligt våldsam i framför allt södra delen av landet. En person påträffades skadad efter en skottlossning vid en skola, skott avlossades mot en lägenhet, en bomb detonerade vid en nattklubb och en man vårdas efter att ha skjutits.

Vid 15-tiden larmades polis till en skola i Fröslunda i Eskilstuna. Där påträffades en skadad person efter en misstänkt skottlossning. I samband med skottlossningen togs alla barn på närliggande förskola och fritids in.

– Just nu söker vi efter misstänkta, håller förhör med folk som iakttagit händelsen och så försöker vi prata med personal på skolan för att skapa lugn, säger polisens presstalesperson Thomas Agnevik till statstelevisionen.

Skott mot lägenhet

Strax före klockan 23 larmades polisen till Värnhem i Malmö där någon skjutit ett eller flera skott genom en fönsterruta och in i en lägenhet. En kvinna skadades av glassplitter men behövde inte föras till sjukhus. Fallet utreds som grovt vapenbrott och framkallande av fara för annan.

Två personer hämtades in på förhör men släpptes sedan. På torsdagsmorgonen hade man fortfarande inte gripit någon misstänkt.

Nattklubb bombad

Vid 1-tiden var det i centrala Helsingborg en sprängladdning detonerade utanför en nattklubb och nationella bombskyddet skickades till platsen. I explosionen skadades en entrédörr och fönster till klubben men även fönster på ett lägenhetshus mittemot. Ingen person ska ha skadats.

Enligt polisen rör det sig om en kraftig detonation med någon typ av sprängladdning och brottsrubriceringen är allmänfarlig ödeläggelse. Ingen misstänkt har gripits. Samma nattklubb utsattes för ett bombdåd för några år sen.

Livshotande skador

Vid samma tid på annan plats i Helsingborg sköts en man i 20-årsåldern. Polisen rubricerar händelsen som försök till mord och mannen vårdas på sjukhus med livshotande skador.

– De här händelserna utreds separat som det ser ut nu. Men såklart utesluter vi inte att de kan ha med varandra att göra i ett senare skede, säger Evelina Olsson, presstalesperson på polisen, till statstelevisionen.