Det ungerska film- och teateruniversitetet SZFE har i likhet med många andra kulturinstitutioner under lång tid kritiserats för sin politiska vänstervridning. Nu har den ungerska regeringen beslutat ta tag i problemen genom att bland annat tillsätta en styrelse med en bredare politisk mångfald. Initiativet uppskattas dock inte av vissa lärare och elever som vill att den skattefinaniserade utbildningen ska vara fortsatt vänsterorienterad. Det rapporterar Reuters och Bloomberg.

Än så länge har inga konkreta åtgärder vidtagits för att styra upp verksamheten i linje med det ungerska folkets önskemål. Från vänstersinnat håll på universitetet iscensätts nu ändå protester mot vad man kallar ”befarade inskräkningar i skolans självstyre”.

Protesterna består bland annat i att några lärare sagt upp sig och att en grupp våldsbejakande elever ockuperat en del av universitetets lokaler och fysiskt stoppat de nya styrelseledamöterna att komma in på skolan för att utföra sitt arbete.

Den Fidesz-ledda konservativa regeringen brottas med omfattande problem med korruption och institutionell vänsterradikalism som är kvarlevor från den kommunistiska diktaturen och dess vanstyre. I likhet med många andra länder, däribland Sverige, är kultursektorn i Ungern särskilt problemtyngd vad gäller politisering med slagsida åt vänster.

Förändringarna i SZFE:s styrelse har också sitt ursprung i att det tidigare statliga kulturuniversitetet efter beslut i parlamentet övergått i privat regi. Detta som en uppgörelse med dess tidigare propagandafunktion under kommunisttiden. Från vänsterhåll kritiseras dock köparen för att vara en ”oligark” som står Fidesz-regeingen nära.

För att ytterligare bryta med det kommunistiska arvet beslöts att några platser i skolans styrelse skulle tillsättas med ledamöter som har en mer folkligt förankrad konservativ värdegrund.

Inom universitetet ville man som tidigare brukligt att samtliga styrelseplatser skulle tillsättas med personer som valts ut av skolan utifrån den befinliga styrelsens mer vänsterorienterade perspektiv. Att man inte fick igenom kravet är det som utlöst protesterna och den olagliga ockupationen.

authorimage