En 38-årig våldtäktsman från Syrien får stanna i Sverige efter avtjänat fängelsestraff. Det har Skaraborgs tingsrätt beslutat. Domstolen skriver bland annat i sin dom att 38-åringen ”riskerar att kallas till militärtjänstgöring” om han tvingas återvända till sitt hemland.

Det är en kväll i augusti förra året som en ung kvinna i Mariestad går ut på krogen tillsammans med några bekanta. Under natten kommer hon ifrån sina vänner och blir då erbjuden skjuts hem av en utländsk man. Kvinnan tackar ja till erbjudandet eftersom hon ”trodde att han ville vara snäll”.

Men mannen kör inte hem kvinnan. Istället kör han iväg med henne till en okänd plats och våldtar henne i bilen. Han kör därefter tillbaka med kvinnan till centrala Mariestad och släpper av henne där. En hundägare hör den förtvivlade skrikande kvinnan, undrar vad som står på och larmar polis och ambulans.

DNA-träff

Det dröjer nästan tre månader, ända till början av december, innan polisen lyckas få tag på våldtäktsmannen. Han är 38-årige Kusai Edrees från Syrien som kom till Sverige under migrantkrisen hösten 2015. Kusai Edrees DNA stämmer med den sperma som påträffats på och i den våldtagna kvinnan..

Edrees pratar dålig svenska och har enligt handlingar som Samnytt tagit del av försörjts med bidrag de senaste åren. Bidragen har emellertid till slut dragits in eftersom han vägrat gå till den praktikplats han anvisats som en del i sin arbetsmarknadsplan. Han vill ha pengar ändå, säger han, eftersom han har en familj att försörja.

I polisförhör nekar den misstänkte syriern först till att han överhuvudtaget haft sex med den unga kvinnan. Efter att polisen påtalat att de fått träff på hans DNA, medger han att de hade sex men att det var på kvinnans initiativ.

– Hon blev exalterad och jätteglad och sade att det var den bästa dagen i hennes liv, påstår han.

Det är något som den våldtagna kvinnan tillbakavisar.

”Hon vill inte ligga med någon som är lika gammal som hennes mamma. Hon har dessutom pojkvän och hon sade verkligen nej”, står att läsa i domen.

Får stanna i Sverige

I tisdags föll domen mot Kusai Edrees. Han döms till två och ett halvt års fängelse och ska betala 140 400 kronor i skadestånd till den våldtagna kvinnan.

Däremot slipper den 38-årige syriern utvisning, något åklagaren yrkat på. Domstolen pekar på flera anledningar.

En av dem är att 38-åringen bedöms ha ”en stark anknytning till Sverige” eftersom han bor i Sverige tillsammans med sin syriska fru och deras gemensamma barn. Enligt domen har han dessutom numera jobb i Sverige.

En annan anledning är att en våldtäkt, enligt Skaraborgs tingsrätt, inte bedöms vara ett så pass ”synnerligen grovt brott” att det är motiverat att utvisa gärningsmannen.

Domstolen refererar även ett yttrande från Migrationsverket. Enligt det gjorde Kusai Edrees militärtjänst i Syrien mellan 2003 och 2005 och riskerar därför att kallas in som reservist om han utvisas. Syriska män upp till 42 år gamla kan nämligen kallas in för att hjälpa till att försvara landet, något som domstolen bedömer utgör grund för skydd i Sverige.

Faksimil

Därför får den 38-årige syriske våldtäktsmannen stanna i Sverige efter avtjänat fängelsestraff.