Rafi Bahaduri, numera Emran Rafi Popaljan, var en av dem som dömdes för den uppmärksammade gruppvåldtäkten mot en svensk småbarnsmamma i småländska Mariannelund i december 2011. Tidigare avslöjade Samhällsnytt att Popaljan var ute i samhället igen – och begick mängder med nya brott. Nya uppgifter Samhällsnytt kommit över visar att han genom att dölja sitt brottsliga förflutna lyckades tillskansa sig ett jobb som vårdbiträde och nu stämmer arbetsgivaren efter att ha blivit uppsagd.

Rafi/Emran var en av sju afghaner som dömdes för grov våldtäkt för gruppvåldtäkten i Mariannelund. Händelsen har beskrivits som den grövsta våldtäkten i svensk rättshistoria. Detta bland annat på grund av den brutalitet våldtäktsmännen visade mot offret som efter övergreppen tvingades tillbringa en månad i rullstol.

Popaljan kom till Sverige 2001 och hade för ett år sedan ännu inte fått svenskt medborgarskap. Han har trots sin frekventa och grova brottslighet, bland annat en annan våldtäkt redan år 2008, inte blivit utvisad. Vid det tillfället våldtog han en tjej när hon sov. Utöver det är han dömd för misshandel, olaga hot, narkotikabrott, rattfylleri, olovlig körning med mera.

LÄS ÄVEN: En av våldtäktsmännen i Mariannelund ute och begår mängder av nya brott

Fick jobb som vårdbiträde

Nu kan Samhällsnytt visa att den multikriminelle våldtäktsmannen lyckats tillskansa sig ett jobb – som vårdbiträde. Han började sitt jobb hos vårdbolaget Slaka vård och omsorg AB den 1 oktober 2018. Den 1 maj samma år erbjöds han ett nytt kontrakt med högre lön, 27 400 kronor. I arbetsbeskrivningen framgick bland annat följande:

Arbetsuppgifter
Vanliga arbetsuppgifter är att ge praktisk hjälp med personlig omvårdnad, måltider, städning, tvätt, handling och andra ärenden.

Men hans arbetsgivare berättar för Samhällsnytt att anställningsavtalet är förfalskat och att detta ska vara polisanmält. Enligt Popaljan ska dock arbetsgivaren inte betalt ut den nya lönen. Istället fick han bara den tidigare lönen på 23 000 kronor. Slutligen blev han uppsagd den 25 oktober 2019 med sista arbetsdag 31 oktober.

Nu menar Popaljan att han blivit uppsagd utan saklig grund och kräver omkring 200 000 kronor av arbetsgivaren.

Bolaget tar avstånd

Samhällsnytt kontaktade Afram Marem, som står som enda styrelseledamot för vårdbolaget, för att undersöka om de har några rutiner med bakgrundskontroller innan de anställer folk för att vårda andra.

Er f.d. anställde, Emran Rafi Popaljan, har tidigare dömts för både våldtäkt och grov våldtäkt, liksom misshandel, narkotikabrott och en rad andra brott. Kände ni till hans bakgrund? 

– Vi gjorde inte i början men vi gjorde i slutet.

Var det därför ni sa upp honom?

– Nej, det var på grund av strul som han sa upp sig.

Han har ju stämt bolaget och menar att ni sa upp honom.

– Det är polisanmält och vi håller på med det ärendet.

Kontrollerar ni era folks bakgrund innan ni anställer dem?

– Vi sa till honom att han skulle hämta belastningsregistret men varje gång han hittade på någonting men…han skötte sig i början men sedan började det strula till.

Anser ni det är lämpligt med någon har flera våldtäktsdomar och andra, misshandel, att det är lämpligt att jobba som vårdbiträde?

– Nej, inte alls.

Så om ni hade vetat det så skulle…

– Nej, då skulle vi inte ha anställt honom.

Slaka vård och omsorg AB drivs av Afram Marem. 2018 hade bolaget 50 anställda och gjorde en rörelsevinst på nästan 5 miljoner kronor samt en utdelning på två miljoner kronor. Hon meddelar per telefon att bolaget numera är nedlagt.

Inget svar från kommunen

Bolaget står även listat på Linköpings kommuns hemsida under ”hemtjänst. Vi frågade kommunen varför företaget står listat där.

– Det är tjänster vi köper genom upphandling, meddelade en Therese vid kommunens kontaktcenter.

Det företaget hade en anställd som blivit dömd för våldtäkt och grov våldtäkt vid olika tillfällen och utöver det en rad andra brott, bland annat misshandel och narkotikabrott. Utför ni några kontroller på vem som utför till exempel hemtjänst i er kommun? Har ni några krav på det?

– Det hoppas jag. Det är också en fråga jag får ta vidare för jag kan inte svara på rak arm, säger Therese.

Därefter blir vi vidarekopplade till en rad olika personer på kommunen, utan att få tag i någon. När vi till slut når Maria Lindfors vid kommunens social- och omsorgsförvaltning ber hon oss att e-posta så hon kan skicka vår förfrågan vidare.

I skrivande stund har vi inte fått något svar. Uppdatering (16.45): Kommunen inkom nu med svar. De återges nedan.

På Linköpings kommuns hemsida under social-och-omsorgsförvaltningen och sedan /hemtjänst står Slaka vård och omsorg AB som ensamt bolag angivet. Är bolaget alltså anlitat av er för kommunens hemtjänst?
– Kommunen återkallade godkännandet samt sa upp avtalet [för Slaka vård och omsorg AB] med tre månaders varsel i december 2019 med anledning av ett flertal brister.
Det företaget hade en anställd som blivit dömd för våldtäkt och grov våldtäkt vid olika tillfällen och utöver det en rad andra brott, bland annat misshandel och narkotikabrott. Tycker ni det är lämpligt att bolaget som kommunen anlitar för sin hemtjänst/omsorg har sådana anställda som vårdbiträden?
– Kommunen har i avtalen ett flertal krav däribland att utföraren ska säkerställa att personalen har erforderlig utbildning, erfarenhet och personlig lämplighet för arbetsuppgifterna enligt vissa i avtalet angivna avsnitt.
Har kommunen krav på att bolag ni anlitar ska göra bakgrundskontroll på de personer som vårdar andra människor?
– Nej, det finns inte något sådant uttalat krav idag.
Kommer kommunen vidta åtgärder framöver för att förhindra detta?
– Kommunens tjänstemän handlägger just nu en motion från SD till Linköpings kommunfullmäktige benämnd ” Krav på utdrag ur belastningsregistret för den som har uppdrag inom äldreomsorg och omsorg för personer med funktionsvariation”. Ett tjänstemannaförslag bedöms komma under året, därefter kommer kommunens förtroendevalda ta ställning till motionens förslag.

Tyckte du denna granskning av Linköpings kommun och Popaljan var intressant?

Stötta då tidningen med en donation! Utan ert stöd kan vi inte fortsätta vårt arbete med att göra det som gammelmedia ignorerar.

Du kan 1) Swisha: 123 083 3350 2) Fylla i formuläret nedan ?, eller 3) klicka HÄR för övriga alternativ

Tack på förhand!