Inför valet var det mångas förhoppning att Miljöpartiet skulle förlora riksdagsplatsen och i mätningarna såg det länge ut som det skulle bli så. Men med uppbackning från public service lyckades partiet att till och med öka jämfört med valet 2018. I många kommuner mister man dock platserna i fullmäktige.

I årets val minskar väljarstödet för Miljöpartiet i 220 kommuner varav man helt saknar kandidater i 71 stycken. Man förlorar också plats i 33 kommuner och saknar nu mandat i totalt 122 kommuner.

LÄS ÄVEN: Noll procent till Miljöpartiet om hockeystjärnorna får välja

En av kommunerna man förlorar plats i är Karlskrona, där partiet lyckades ta sig precis över spärren med 3,2 procent i valet 2018. I år fick man 2,8 procent och åker därmed ut ur kommunfullmäktige.

– Jag är så klart besviken, men min största oro är hur det kommer bli för Karlskronas framtid, säger Madeleine Norman, språkrör för Miljöpartiet i Karlskrona, till Dagens Samhälle.

Missa inte vårt PLUS-innehåll!

Lågt intresse för klimatfrågan

Anledningen till att Miljöpartiet backar i så många kommuner tror han är för att intresset för klimatfrågan är lågt. I hennes egna undersökningar om vilka frågor väljarna tycker är viktigast kommer klimatfrågan näst sist.

De enda kommunerna där partiets mandat ökar är Malmö och Åre – från 5,4 till 5,5 procent respektive 8,7 till 10,6 procent.

Extremt samhälle

Stefana Hoti, partiföreträdare för Miljöpartiet i Malmö, är nöjd med valresultatet och tror att partiets svårigheter beror på oppositionens framgångar och att Sverige rör sig mot ett mer “extremt” samhälle.

LÄS ÄVEN: Professorn om Per Bolund (MP): ”Intellektuellt motbjudande”

– Det hänger ihop med utvecklingen av det blåbruna blocket och att det har förts en smutsig antikampanj mot MP under hela valrörelsen, säger hon.