Många av Sveriges äldre lider av ensamhet och en känsla av att inte kunna göra sig förstådda. På Ängelholms äldreboenden bor det batteridrivna robotkatter sedan hösten 2021 i syfte att ge lugn, trygghet och sällskap åt de äldre. De spinner, jamar och rör på sig – och svarar på på beröring och rörelse.

Personalbrist, och personal som inte behärskar svenska språket, har varit ett stort problem inom svensk äldrevård under en längre tid. Nu har robotkatter fått flytta in på hemmen i hopp om att kunna få de äldre att känna sig trygga och tillfreds med sin tillvaro.

Det är ett 20-tal robotkatter, eller terapikatter som de också kallas, som har köpts in av Ängelholms kommun. Katterna kostar ungefär 2000 kronor styck och är särskilt till för de äldre som har kognitiv svikt – som demenssjukdomar.

“Kan bli påmind om hur det varit tidigare”

– Det handlar i grund och botten om att skapa en större trygghet för de boende, och att man kan bli lite påmind om hur det varit tidigare om man kanske har haft katt, berättar Daniel Bergholm, välfärdstekniksamordnare i Ängeholm, till SVT.

Men det är inte alla äldre som uppskattar de batteridrivna katterna. Välfärdstekniksamordnaren menar att vissa inom målgruppen inte förstår vad syftet är.

– För vissa funkar det fint, och för vissa har man svårt att förstå syftet eller blir inte hjälpt. Inom LSS har vi fina exempel på personer som blivit mycket lugnare och på äldreboenden har de fungerat som sällskap.

LÄS ÄVEN: Tvingades säga upp hemtjänsten – förstod inte vad nyanlända personalen sa