Att covidvaccinerna ökar risken för hjärtproblem ansågs även det vara en högerextrem konspirationsteori, men efter att läkemedelsjättarna tvingats erkänna den förhöjda risken för myokardit och många unga idrottsmän plötsligt börjat kollapsa ska saken utredas en gång för alla.

Enligt Mats Börjesson, hjärtläkare på Östra Sjukhuset i Göteborg, kan ett vaccin ge upphov till hjärtmuskelinflammation och det gör det även efter covidvaccinet. Det handlar ofta om en mildare hjärtmuskelinflammation som drabbar yngre, framför allt män.

Samtidigt hävdar han att infektionen i sig utgör en mycket större risk än att få hjärtmuskelinflammation och att det är det som är poängen med att vaccinera sig.

I en ny studie som man just nu bearbetar data från ingår åtta miljoner covidvaccinerade svenskar med syftet att se om det finns en ökning av hjärtkomplikationer. Senare i år ska studiens resultat presenteras.

Hetsjakt

De som under pandemin ifrågasatte vaccinen på något sätt blev av medierna och vissa politiker brännmärkta som paria. Ett exempel är då Aftonbladet hängde ut riksdagsledamöter som valt att inte ta covidvaccinet. Ett annat exempel är då arbetsgivare gavs rätt av domstol att avskeda ovaccinerade.

Dåvarande socialminister Lena Hallengren (S) föreslog till och med att ovaccinerade skulle kartläggas.

LÄS ÄVEN: SVT smutskastade vaccinkritiker – staten döms betala 100 000

LÄS ÄVEN: Sjukvårdsregionråd: Ovaccinerad personal ska sparkas

LÄS ÄVEN: Yrkesförbud för ovaccinerade – krav från M och L