Samtidigt som misären växer och folket protesterar i vänsterns Venezuela väljer statliga SVT att sända dit vänsteraktivisten Tigran Feiler som opartiskt ska förmedla om utvecklingen för svenska folket.

Journalisten Tigran Feiler, son till vänsterextrema Dror Feiler är sedan år 2016 Sveriges Televisions korrespondent i Latinamerika. Tigrans väg till arbetet för ”opartiska” SVT går genom vänstertidningarna ETC, Flamman, Arbetaren och Dagens Arena, rapporterar Inblick.

Igår erkände USA oppositionsledaren Juan Guaidó som Venezuelas president. Guaidó uppmanade folket att protestera på gatorna mot Nicolás Maduros kommunistregim. Enligt internationell media samlades hundratusentals människor på gatorna för att få ett stopp på misären och kräva Maduros avgång. Polisen försökte som tidigare tysta demonstranterna med tårgas.

LÄS ÄVEN: USA erkänner oppositionsledare som ny president i Venezuela – Turkiet fortsätter stödja Maduro

Nu har statliga SVT sänt Tigran Feiler till Venezuela för att opartiskt rapportera om händelseutvecklingen i landet. Det trots vetskapen om Feilers långa bakgrund som extremvänstersympatisör.

Skytte: ”Alla hämningar är borta”
I tidningen Inblick uttalade sig den tidigare SVT-medarbetaren Göran Skytte år 2016 om rekryteringen av Feiler till det statliga tv-huset. Skytte förklarade att det alltid varit vänstervridet hos SVT men att det ändå finns en skillnad mellan då och nu.

– Det som är skillnaden nu är att det verkar som om alla hämningar är borta, förklarar Skytte.

Hamas
Vid sidan om sitt journalistiska arbete vid ett antal radikala och revolutionärt våldsbejakande vänstertidningar har Feiler även rest med Hamas-sympatisörer till Gaza. Väl på plats höll Palestinagrupperna ett projekt i det Hamas-kontrollerade området. Feiler och hans medresenärer greps senare av israelisk polis. Hamas-sympatisörerna utvisades därefter ur Israel.

Tigran Feiler har gått i sin far Dror Feilers fotspår och engagerat sig i den vänsteraktivism mot Israel som ofta har antisemitiska inslag:

FARC
I september år 2012 dömdes den svenske medborgaren Joaquín Perez Becerra i ett terrormål i Colombia. Från Sverige hade Perez Becerra arbetat för terrorgruppen FARC. Den brittiska public service-aktören BBC beskrev Perez Bacerra som terrorgruppens redaktör och talesperson i Europa.

När Feiler uppmärksammar Perez Bacerra i en debattartikel i vänstertidningen Dagens Arena finjusteras detaljerna. Nu kallas den terrordömde FARC-medarbetaren istället för ”kommunikatör” och ”redaktör” för ”nyhetsbyrån” Anncol. Den så kallade nyhetsbyrån är i själva verket FARC:s förlängda arm. Feiler utelämnar även att hans far Dror Feiler suttit i redaktionsrådet för just Anncol.

I maj år 2012 skriver Feiler för Aftonbladet och gör en intervju med Pérez Becerra. Han är noga med att få fram sitt budskap om Perez Bacerras. ”1996 är han med och grundar nyhetsbyrån Anncol som ger en helt annan bild av konflikten i Colombia än den som dominerar det colombianska medielandskapet”.

Feiler förmedlar sin version av det colombianska folkets syn på terrororganisationen FARC:

Möter kritik
I sociala medier uttrycks kritik mot SVT:s val att använda en profilerad vänsteraktivist som korrespondent och särskilt i Venezuela som just nu kollapsar till följd av kommunistiskt vanstyre.

Gustav Kasselstrand, partiledare för Alternativ för Sverige, AfS, frågar på Twitter om någon tror att Feiler kan ge en rättvisande bild av vänsterns Venezuela.

Christian Holm Barenfeld, tidigare moderat riksdagsledamot, gissar att Feiler inte kommer att använda ord som diktator eller valfusk i sin rapportering från Venezuela.

En annan person frågar sig varför man ska betala för en sådan här rapportering via skattsedeln.