En 55-årig kvinna har dömts för att ha spottat dåvarande riksdagsledamoten Jeff Ahl i ansiktet. Enligt kvinnans försvar hade hon hög salivproduktion samtidigt som hon ropade bu.

Det var den 1 september förra året som det nationalistiska partiet Alternativ för Sverige (AfS) höll ett torgmöte på Brogatan i centrala Halmstad för att kampanja inför riksdagsvalet.

LÄS ÄVEN: Polisen anmäler partiledare i Almedalen för hets mot folkgrupp

Efter att att partiledare Gustav Kasselstrand slutfört sitt tal började vänsterextremister skandera ”inga rasister på våra gator”. Ahl svarade med att få igång mötesdeltagarna i hejaramsan ”Sverige åt svenskarna”.

Madeleine Sundqvist hemmahörande i Halmstad bestämde sig då för att spotta Ahl i ansiktet och sedan fly från platsen. Hon greps vid en närliggande busshållplats efter att ha identifierats av mötesdeltagare.

Nedan syns Sundqvists attack i partiets sändning från torgmötet (cirka 55:57).

https://www.facebook.com/altforsverige/videos/%C3%A5tervandringsturn%C3%A9n-har-kommit-till-halmstad/1858285697593241/

”Bettskena skapar mycket saliv”
I polisförhör försvarar sig Sundqvist med att hon har bettskena på grund av diagnosen sömnapnésyndrom. Detta menar hon resulterar i en mycket hög produktion av saliv.

Ahl uppger till polisen att han kände sig äcklad efter attacken och även orolig för sjukdomar.

Tingsrättsdomen
På tisdagsförmiddagen meddelade Halmstads tingsrätt domen mot Sundqvist. Hon döms för ofredande mot den tidigare riksdagsledamoten och tvingas betalas 50 dagsböter om 100 kronor.

Vidare ska Sundqvist även betala skadestånd till Ahl med 5000 kronor jämte ränta.

LÄS ÄVEN: Aktivister i rättsväsendet drev på HMF-anmälan mot partiledare

”Tingsrätten anser att utredningen är sådan att det är bortom varje rimligt tvivel styrkt att hon avsiktligen spottat på Jeff Ahl på sätt åklagaren påstått. Gärningen har varit hänsynslös och ägnad att kränka Jeff Ahls personliga integritet. Åtalet är därför styrkt och ska bifallas. Gärningen ska bedömas som ofredande.”

Jeff Ahl: ”En seger för demokratin”
Samhällsnytt har talat med Ahl på tisdagsförmiddagen för att höra hur han ser på tingsrättsdomen och säkerheten vid partiets torgmöten.


Jeff Ahl i riksdagen. Faksimil YouTube

Vad känner du efter Halmstads tingsrätt har meddelat domen rörande ofredande?

– Det känns som en stor seger. Både för demokratin och för våra möjligheter att genomföra torgmöten framöver.

Hur upplevde du rättegången?

– Det kändes bra. Det fanns inget starkt försvar för vad hon hade gjort. Hennes löjliga historia om salivproduktion som sprutade ut maldes ned ganska ordentligt av åklagaren. Det fanns även ganska stark bevisning i form av video och vittne.

Vad är det som gör att vissa människor tar till spottloskor och våld istället för samtal tror du?

– Gammelmedia har en roll i det här eftersom de har gett en felaktig bild av nationalister och konservativa partier Sedan överlag har vi en kraftig polarisering i samhället som bidrar till det här. Globalisterna har lyckats uppnå sitt mål ganska väl att splittra det svenska folket.

Hur påverkade spottloskan dig och ditt fortsatta arbete vid torgmöten?

– Nej, jag bryr mig inte. Jag ser det här som en kamp för vår överlevnad som nation. Med tanke på vilka uppoffringar våra förfäder har gjort tidigare så varför ska en spottloska stoppa mig? Visst det var äckligt men det finns ingenting som kommer stoppa mig från att fortsätta kämpa.

LÄS ÄVEN: Alternativ för Sverige anordnar torgmöte i Filipstad med fokus på återvandring