Rebecka Kärde, före detta vikarierande kulturredaktör för den vänsterextrema tidningen Arbetaren, föreslås nu ingå i den nya kommitté som ska ta fram Nobelpriset i litteratur. Det skrev Svenska Akademien i ett pressmeddelande häromdagen.

Det har bildats en ny Nobelkommitté som ska utse nästa års Nobelpristagare i litteratur. Totalt kommer tio personer att delta i arbetet, meddelar Akademien i pressmeddelandet.

En av de fem ”externa sakkunniga” som ingår bland de tio är Rebecka Kärde, som arbetat som kulturredaktör vid vänsterextrema tidningen Arbetaren och även vänsterliberala DN Kultur.

Arbetaren gratulerade valet på Facebook:

Kärde har tidigare försvarat illegala invandrare på DN Kultur. Där menade hon bland annat att oron för terrorister bland illegala invandrare är ”fullständigt proportionslöst misstänkliggörande av en redan rättslös grupp”. Hon menade i samma artikel att ”om de [illegala invandrare, red.anm] plötsligt försvann skulle landets ekonomi rasa ihop”.

I tidningen Arbetaren (2018-05-22) insinuerade hon att vänsterextremister ska tillåtas ”sabotera” demonstrationer mot islamisering, i detta fall organisationen Bärgida i Tyskland, och om man tycker något annat är man så hemsk att man kan jobba som ”borgerlig ledarskribent”:

Bärgida är en lokal avknoppning till Pegida, den ”islam­kritiska” rörelsen som sedan 2014 hållit demonstrationer i flera städer i Tyskland.

Någon kilometer från Bärgidas demonstration ligger Berlins socialförvaltning. Dit kommer dagligen flera hundra nya flyktingar, främst från Syrien, för att få hjälp. I väntan på bostad har många av dem slagit läger i parken utanför.

Om du tycker att det känns en smula otryggt, lite motbjudande rent av, att fascister regelbundet marscherar ett par kvarter därifrån – ja, grattis. Då är du beskaffad med en normal empatisk förmåga.

Om du däremot tycker att ett större problem är att motdemonstranterna gör sitt bästa för att sabotera tåget vill jag också gratulera: du kan få jobb som borgerlig ledarskribent!

Hon anklagade även SvD:s ledarskribent Ivar Arpi för att vara odemokratisk för att han ville ha tuffare lagar mot terrorister.