Region Jämtland Härjedalen har länge dragits med tunga sparkrav. Nu uppmanas vårdpersonalen att inte använda sjukhusets elektriska dörrar utan öppna dem manuellt. Detta för att spara pengar.

Det är i ett inslag hos TV4 som sjuksköterskan Marielle Nordström berättar att sparkraven från cheferna chockerar personalen. Enligt en sparåtgärd ska personalen ha informerats med lappar som uppmanar, ”var sparsam med att dra i elreglaget”.

– Alltså, det ger ju ingenting i den här stora förlusten som den här regionen går med. Det är bara en sådan sak som gör folk blir irriterade och förbannade och tycker att de inte riktigt förstår vad vi gör, säger Nordström till TV4.

När TV4:s reporter talar med chefer vid sjukhuset i Östersund är det flera som känner till stoppet med eldörrarna – men det är ingen som tar på sig ansvaret.

LÄS ÄVEN: Asylsökande fick vård för kvarts miljon kronor – Migrationsverket vägrar ersätta

Startar upprop

Det framgår även att vårdpersonalen på Östersunds sjukhus tvingas att arbeta fler timmar per månad och även helger. Men samtidigt till en sämre ersättning än tidigare vilket har gett upphov till ”Jämtlands sjukvårdsupprop” bland de anställda.

Region Jämtland tvingas spara – betalar arvode till afghanledaren

I december år 2018 uppmärksammade Samhällsnytt hur Region Jämtland Härjedalen tampades med en tung ekonomisk bantning – hela 70 miljoner kronor skulle sparas för att få budgeten att gå ihop. Enligt Sveriges Radio skulle det sparas framförallt på vården – genom att skära ned antalet vårdplatser och minska personalen.

Samtidigt kunde Samhällsnytt avslöja att regionen betalade arvode till afghanledaren Fatima Khawari för ”fortbildning” av bibliotekarier.

LÄS ÄVEN: Region Jämtland måste spara på vården – betalade arvode till Fatima Khawari