Polisen har upprättat en anmälan mot Alternativ för Sveriges (AFS) partiledare Gustav Kasselstrand rörande brott mot ordningslagen. Detta efter att polisen försökt att placera AFS EU-valskampanj långt bort från den bokade platsen. Det var något som AFS inte kunde acceptera och stod fast vid att deras torgmöte skulle hållas nära förbipasserande invånare.

Det var i samband med att AFS höll torgmöte vid platsen Speakers corner på Vattentorget i Växjö fredag den 24 maj som polisen krävde att partiledaren och partifunktionärer skulle ställa sig längst in på torget, vilket är långt bort från den plats där partier vanligtvis står.

Platsen var även långt ifrån det område med tillhörande elskåp som var bokat med kommunen. Ola Severinsson var ansvarig polis på plats och han hänvisade till att det blir ”för stor påverkan på platsen vad gäller övrigas möjlighet att passera och passerande trafik” om AFS tillåts stå på den bokade platsen, uppger partiet i ett inlägg på sociala medier.

”Istället visade det sig att Växjöpolisen i tysthet ändrat platsen, från torgets bästa del till torgets sämsta del. Den anvisade platsen var nu den i särklass mest avlägsna delen av torget, längst in, där ingen människa rör sig och där inga sittplatser finns. Partiet skulle inte ens kunna koppla in högtalarna till elskåpet – så långt bort var det.”, skriver AFS.

Polis gillar inte SD-åsikter

Men platsen Speakers corner utanför Palladium som inte ansågs lämplig på grund av trafik – är en gågata utan trafik som störs och det fick AFS reagera. Ansvarig polis hotade partiledare Gustav Kasselstrand med anmälan för ”brott mot ordningslagen” om han skulle trotsa polisens anvisade område.

– Ni får polisanmäla mig, så får vi ses i rätten, sa Kasselstrand till polisen.

I en intervju med tidningen Accent år 2014 var polisen Ola Severinsson öppen med att han inte gillar Sverigedemokraternas åsikter. Alternativ för Sverige spekulerar därför i om Severinssons agerande vid torgmötet på fredagen i Växjö kan ha att göra med hans personliga åsikter om deras politik.

LÄS ÄVEN: Polisen anmäler partiledare i Almedalen för hets mot folkgrupp

På plattformen X, tidigare Twitter, har AFS publicerat ett långt inlägg och ett videoklipp från diskussionen.

”NOG ÄR NOG! Vi i Alternativ för Sverige söker alltid bästa möjliga dialog med polisen, och ofta fungerar det. Vi tolererar till och med att polisen fattar ett antal ofördelaktiga beslut för oss, som här i Växjö där vi nekades två mer centrala platser. Men även vi har en gräns som man inte passerar.”, skriver partiet.

LÄS ÄVEN: ”Demokratiambassadör” döms för hot mot AFS-ledare