I ett videoklipp som publicerats av en invånare i Henriksdal i Nacka hörs ett ljud som låter misstänkt likt ett böneutrop. Tilltaget spelades in under natten till söndagen – men det är inte första gången sådant ljud hörts på platsen.

I Sverige finns tre moskéer som har fått tillstånd från polisen att sprida högtalarutsända böneutrop. Det är moskén i Fittja i Botkyrka, moskén i Kungsmarken i Karlskrona och moskén i Araby i Växjö.

Men i närheten av Stockholmsområdet Henriksdal i Nacka finns det inget utfärdat tillstånd för muslimska böneutrop. Trots detta har boende i Henriksdal upprepade gånger bevittnat vad som verkar vara någon typ av muslimskt böneutrop.

”Henriksdal, i dag, kl. 4:47. Detta vrålande under tidiga morgnar är återkommande. Ljudet förefaller komma nere från stationen eller dess närhet. Såvitt jag vet började det här förra året. I dag var första gången jag hann fånga det på film”, skriver ett vittne i ett inlägg på Twitter.

Oklar avsändare

I videoklippen hör man en mansröst sjunga, i vad som låter som ett muslimskt böneutrop, att ”Allah är störst”. Frasen, som kallas takbir, används dagligen som inledning till böneutropet från moskén vid tidebönerna som sker fem gånger om dagen och ingår även som del i tidebönen.

Tidspunkten för inspelningen av klippen överensstämmer med tiden för dygnets första muslimska bön, morgonbönen, som kallas ”Fajr”.

”Jag vet inte vem som spelar upp ljudet. Närmsta moské är Södermalmsmoskén, men det här ljudet måste komma någon annanstans ifrån”, skriver vittnet i en kommentar till Samnytt.

Vittnet insåg senare på söndagsmorgonen att han lyckats fånga det hela på film en gång tidigare, en augustimorgon 2022, men lite mindre tydligt. Samnytt har tagit del av det klippet där man i början hör ett likadant ljud som i de dagsaktuella klippen.

LÄS ÄVEN: Hellre fängelse än religiöst center som granne när svensken får välja