Den infekterade konflikten mellan flera kriminella gäng som redan lett till våld och gripanden fortsätter. På onsdagskvällen gick den av statsmedia prisade rapartisten Einár ut maskerad i sociala medier och stoltserade med hur han befann sig i en förort där hans misstänkta kidnappare är folkbokförda. Hans gängrivaler svarade på videon med att visa hur de helt vardagligt stod beväpnade med pistolliknande föremål utanför tunnelbanestationen – då trappade den hyllade artisten upp situationen genom att hota med automatvapen.

Videoklippen som fått stor spridning på Instagram har sin bakgrund i en händelse från våren 2020 när 18-årige Nils Grönberg, mer känd under artistnamnet Einár under vilket han rankas som en av Sveriges mest spelade artister på Spotify, kidnappades och förnedringsrånades, vilket Samhällsnytt var först med att avslöja.

LÄS ÄVEN: Rapartist romantiserade kriminellt liv – kidnappades och förnedrades

Under fjolåret rapporterade Samhällsnytt om händelseutvecklingen efter det brutala överfallet som dokumenterades med bilder. Ett tjugotal misstänkt gängkriminella personer från södra Storstockholm har häktats misstänkta för inblandning i fallet.

Vidare figurerar den hyllade rapartisten Yasin Abdullahi Mahamoud från Rinkeby, mer känd som ’Yasin Byn’ som misstänkt för stämpling till människorov i samma ärende. Men även rapartisten Haval Khalil som statsradion har lyft fram i en mysintervju på ett fika. Statsreportern kommenterade att den grovt kriminelle mannen hade ”fett mycket självinsikt” medan hon drack latte med honom.

LÄS ÄVEN: SVT hyllade gängkriminelle rapparen Yasin – nu häktad för kidnappning
LÄS ÄVEN: SR-hyllade Haval misstänks ha förnedringsrånat rapparen Einár

Gängkriminella misstänks ha förnedringsrånat Einar. Foto: Faksimil Instagram

Filmar automatvapen

Sent på onsdagskvällen publicerade Einár ett videoklipp när han satt i en bil utanför Skarpnäcks tunnelbanestation i södra Storstockholm.

– Det är sant det du hörde någon gång jag har tagit liv, sjunger artisten med i en låt.

Einar visade upp automatvapen. Foto: Faksimil Instagram
Einar visade upp automatvapen. Foto: Faksimil Instagram

Kopplas till organiserad brottslighet

Vid sidan om den musikala karriären kopplas Einár enligt polisen till flera gäng däribland i södra Storstockholm och en klanfamilj i Göteborg. Det finns även uppgifter på koppling till MC-gänget Bandidos.

En närmare titt i belastningsregistret visar att han själv förekommer i belastningsregistret för rån, misshandel, olovlig körning, narkotikabrott och rattfylleri.

Einár (t.v.) med beväpnad vän. Foto: Faksimil YouTube

SVT: ”Stjärnskottet Einár”

Både statstelevisionen och statsradion har ägnat delar av sitt utrymme åt att ge Einár en plattform att marknadsföra sin musik som glorifierar gängkriminalitet.

I fjol prisades Einar för ”årets låt” på SR-galan P3 Guld. Artisten medverkade i en intervju hos statstelevisionen där han presenterades som ”stjärnskott”. Samtidigt passade statsreportern på att delge tittarna namnen på hans låtar. Inga kritiska frågor om mannens kriminalitet ställdes.

Mysintervju hos Malou

Einár har även fått utrymme hos TV4 och hos Malou von Sivers att prata om sig själv och sin musikala karriär. Men även hos ’Malou efter tio’ uteblev de kritiska frågorna om kopplingen till kriminalitet och den romantiserade bilden av miljön.

LÄS ÄVEN: Här är kidnappade rapparen Einár – dömd för väpnat rån och knivhugg