Videoklipp som sprids i sociala medier visar utslagna och brinnande stridsvagnar och andra stridsfordon som Ukraina nyligen fått från Nato och dess allierade. Den ryske presidenten hävdar att minst en fjärdedel av den krigsmateriel Ukraina fått från västmakterna förstörts.

Det var muntra miner i Kreml under tisdagen. De senaste dagarna har den ryska militären släppt ett stort antal videoklipp och bilder som visar Leopard-stridsvagnar, Bradley-stridsfordon och annan militär utrustning som förstörs, brinner eller till och med erövras på slagfältet i östra Ukraina.

– Både Leopard och Bradley brinner vackert, kommenterar den ryske presidenten Vladimir Putin rapporterna från fronten.

Ukrainsk motoffensiv

Bakgrunden är en länge väntad större ukrainsk motoffensiv som enligt Ryssland inleddes för tio dagar sedan, den 4 juni. Inför den har Ukraina tagit emot en stor mängd västerländska vapen, och ukrainska soldater har hårdtränats på de nya vapensystemen. Bland annat Försvarsmakten i Sverige har deltagit i tränandet av soldaterna.

LÄS ÄVEN: VIDEO: Här rullar svenska stridsfordon mot fronten i Ukraina

Förutom det amerikanska stridsfordonet Bradley och svenska Stridsfordon 90, har Ukraina under våren inte minst fått ett antal tyskbyggda stridsvagnar av typen Leopard 2. Tyskland, Polen, Finland, Norge, Spanien, Kanada och Sverige är några av de länder som skickat sådana till Ukraina. Exakt hur många är okänt, vissa länder har valt att hemlighålla antalet, men det rör sig om minst ett 50-tal.

Inledningsvis förhåller sig västerländska medier skeptiska till det ryska påståendet om en ukrainsk storoffensiv. Men i takt med att videoklipp och bilder sprids på brinnande västerländska stridsfordon av just den typ som nyligen levererats för att användas vid den planerade offensiven, blir det allt svårare att dementera.


Det är inte bara Ryssland som hävdar ukrainska förluster. Den ukrainska kombinerade nyhets- och propagandakanalen Unian tillstår förra veckan att landets armé förlorat två Leopard 2-stridsvagnar och hela 13 Bradley-stridsfordon under en enda dag torsdagen förra veckan, och innan dess förlorat ytterligare minst en stridsvagn och flera andra stridsfordon. Flera andra pro-ukrainska nyhetskanaler och källor lämnar liknande redogörelser.

”Är det där en Leopard 2?”

Från tyskt håll hette det förra veckan, trots flera ukrainska rapporter, att man inte kände till något om att ryssarna lyckats slå ut ett flertal av de toppmoderna tyska stridsvagnarna.

Under gårdagen konfronteras dock den tyske försvarsministern Boris Pistorius med den ryska militärens videobilder på utslagna och brinnande stridsfordon i en nyhetssändning i tv-kanalen RTL.

– Är det där en Leopard 2, frågar Pinar Atalay, programledare för ”RTL Direkt”, och pekar på skärmen.

– Man kan inte säga hundra procent säkert, och man måste vara försiktig med sådana bilder, svarar Pistorius.

Faksimil/RTL

”Kan inte ersätta dem”

Den tyske försvarsministern påpekar därefter att vapen och stridsvagnar förstörs och människor dödas i krig.

– Det är en del av krigets natur, menar han.

– Det är därför vårt stöd till Ukraina är så viktigt.

Den tyska regeringen, liksom västvärlden i övrigt, må ha svårt att förhålla sig till ukrainska förluster. Men oavsett inställning kan Ukraina inte räkna med nya stridsvagnar för att ersätta dem som förstörs.

LÄS ÄVEN: Förre Nato-toppen: Nato-länder kan skicka soldater till Ukraina

– Vi kommer inte kunna ersätta varje stridsvagn som fallerar, säger Boris Pistorius.

Däremot kommer Ukraina från och med juli och fram till årsskiftet få ett hundratal äldre Leopard 1-stridsvagnar som modifierats och uppgraderats till modell ”1A5”. Stridsvagnarna bekostas gemensamt av Tyskland, Danmark och Nederländerna.

Putin: ”25 till 30 procent”

Även om Ukraina erkänner att de förlorat både Leoparder och Bradleys, så kommer inte de ukrainska rapporterna om förluster i närheten av dem den ryske presidenten talar om under tisdagen.

– Under den här tiden har de förlorat över 160 stridsvagnar och mer än 360 bepansrade fordon, hävdar han vid ett möte med sina militära befälhavare.

Enligt den ryske presidentens beräkningar har Ukraina förlorat ”25 till 30 procent” av de vapen som skickats till landet inför motoffensiven. Samtidigt tillstår Putin att Ryssland förlorat 54 stridsvagnar under samma tidsrymd, även om en del av dem beräknas kunna återtas i tjänst efter reparationer.

– De ukrainska väpnade styrkornas förluster närmar sig uppskattningar som kan kallas katastrofala, menar Putin.

LÄS ÄVEN: Ryssland: ”Radioaktivt moln” på väg från Ukraina till EU