Inför en miljonpublik lanserar SVT den 42-årige skådespelaren Henrik Johansson som årets Lucia i sin julkalender. Statstelevisionen vägrar att svara på frågor om tilltaget, men har tidigare kommenterat att den ”jobbat hårt för att leverera ordentlig julstämning”.

I år fortsätter SVT med julkalendern avsedd främst för barn. Satsningen blev en tittarsuccé förra året, men i år toppar julkalendern som fick namnet Storm på Lugna gatan fjolårets siffror: enligt Expressens nöjesbilaga tittade hela 1,3 miljoner tittare på en kvällssändning av tredje avsnittet av serien. Till detta kommer hundratusentals tittare online och under morgonsändningarna.

Inför denna miljonpublik lanserar statstelevisionen sin version av Lucia – en medelålders man dyker upp i avsnitt 13 som sändes i torsdags. Den 42-åriga skådespelaren Henrik Johansson iklädd de traditionella Lucia-kläderna syns dirigera tåget och sjunga ”Lusse Lelle, Lusse Lelle” varpå tåget marscherar iväg. Hela avsnittet går att se på SVT Play, men den aktuella sekvensen kan ses nedan:

Samhällsnytt har upprepade gånger försökt att komma i kontakt med julkalenderns projektledare Lisa Andrae på SVT både via telefon och mejl, som har dock valt att inte svara på våra frågor. Vi kontaktade även Johanna Gårdare, programchef på SVTs Barnkanal, men inte heller hon var tillgänglig för kommentar.

Tidigare uppgav hon dock till Expressens nöjesbilaga följande:

”Vi har försökt vara väldigt lyhörda kring vilka behov publiken vill att julkalendern ska fylla och tagit till oss att det är viktigt med ordentlig julstämning, snö och igenkänning för både barn och vuxna. Vi har jobbat hårt på att leverera på den önskelistan och det verkar som om det gått hem i år, vilket är otroligt glädjande.”

Här följer de frågor som vi ställt till SVT och inte fått något svar på:

– Cirka 1 minut in i avsnittet dyker en Lucia upp som ser ut som en medelålders man. Vad är syftet med att Lucia föreställs på detta sätt i ert program?

– Vilket ansvar har SVT gentemot 1,3 miljoner tittare som tittar på programmet enligt uppgifter i media?

– Vilket ansvar har SVT för att motarbeta patriarkala strukturer och bryta normer?

Till följd av riksdagens beslut kommer SVT finansieras med hjälp av en ny tvångsskatt from den 1 januari 2019.