I sociala medier sprids uppgifter att poliskvinnan som knäböjde vid den olagliga demonstrationen kan ha känt sig rädd och nedtvingad på knä. Ett videoklipp visar däremot att situationen inte är hotfull och att flera kollegor befinner sig nära poliskvinnan när hon tar initiativ till att knäböja och gestikulera med armen för den politiska rörelsen.

Samhällsnytt kunde på fredagsmorgonen avslöja att den polis som valde att frångå myndighetens order att upplösa den olagliga rasdemonstrationen i centrala Stockholm är nyexaminerad från den kritiserade polisutbildningen vid vänsterprofilerade Södertörns högskola och har, trots att hon valt att bli polis, ”sjukt svårt för vapen”.

LÄS ÄVEN: AVSLÖJAR: Knäböjande polisen nyexaminerad och ”har sjukt svårt för vapen”

Ett videoklipp med helikoptervy över situationen på Karlbergsvägen visar tydligt situationen när Simonsson tar ett steg bakåt, går ned på knä och håller upp skylten, ”vit tystnad är våld”. För att sedan omfamna vänsteraktivisterna med kramar.

Samtidigt syns det hur situationen inte är våldsam och att flera poliser befinner sig i närheten. Men Simonsson tittar aldrig efter dem eller söker sig till dem.


Lisa Simonsson

”Hon visste vad hon gjorde helt enkelt”

Enligt uppgifter till Samhällsnytt visste den uniformerade polisen vad hon gjorde på platsen.

– Min känsla är att hon gör det för att få uppmärksamhet. Hon visste vad hon gjorde helt enkelt.

När Samhällsnytt når Lisa Simonsson på telefon vägrar hon svara på frågor, trots sitt tydliga ställningstagande. Istället hänvisar hon till presstjänsten och slänger sedan på luren.

LÄS ÄVEN: Polismyndigheten om knäböjd polis: ”Vi står bakom mänskliga rättigheter”

authorimage