spacex-sn10-exploderar
UtrikesVetenskap

VIDEO: SpaceX-raket exploderade vid testflygning

Publicerad 3/5/2021
Annons

En testflygning av en prototyp av rymdfarkosten SpaceX slutade i haveri. Avfyrningen och flygningen avlöpte som planerat men när farkosten skulle landas exploderade den i ett gigantiskt eldklot.

Det var på onsdagen som den senaste versionen av rymdentreprenören Elon Musks SpaceX-rymdfarkost med beteckningen SN10 testflögs. Det var det tredje försöket efter att två tidigare försök misslyckats.

Denna gång gick själva flygningen bra men landningen slutade i totalt haveri när bärraketen exploderade i ett jättelikt eldhav. Musk menar dock att flygningen trots detta är att betrakta som ”en milstolpe” i projektet.

Målet är att få fram en farkost som kan skicka människor och utrustning till Mars för att etablera en bas och därefter koloni på den röda planeten. Som första anhalt planerar man för nya månlandningar. Ingen har satt sin fot på månen sedan Nasas Apollo-projekt avslutades 1972.

Tidsplanen är att den första bemannade rymdfärden till Mars ska kunna ske 2024. Det är tio år tidigare än vad Nasa bedömer att de kan ha ett motsvarande projekt färdigt.

SpaceX planerar genomföra flera nya testflygningar de närmaste månaderna.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
779Polismästarens uppmaning till svenskarna: Bilda medborgargarden
Annons