Michael J Ryan, chef för WHO:s ”Health emergency program”, sa igår att det är varje regerings plikt att vara redo för coronaviruset och att det numera ”inte finns några ursäkter att vänta, vara självbelåten eller tas på sängen” efter två månader av virusets framfart. Samtidigt låter svenska myndigheter fortfarande flygplan från krishärdar landa okontrollerat och socialminister Lena Hallengren påstår att andra länder inte har screening av inresande på flygplatser.

I klippet nedan sa Ryan följande:

– Vi är på den högsta nivån av beredskap, den högsta nivån av risk, i termer av spridning och påverkan. Men det är inte för att skrämma folk utan för att få länder att förstå att det första avgörande fallet är under er kontroll att begränsa viruset.

– Att vänta, att vara självbelåten, att tas på sängen i det här läget… och man kan inte ursäkta sig med att man blev tagen på sängen efter två månader av att hantera viruset. Jag tror detta är en verklighetskoll för varje regering på planeten. Vakna upp, gör er redo. Viruset kan vara på väg mot er och ni måste vara redo. Ni har en plikt mot era medborgare, ni har en plikt mot världen att vara redo. Och jag tror att det är vad detta larm säger: det säger att vi kan undvika det värsta av det här, men vår oro är på högsta nivån.

Socialministern påstår att andra länder inte gör något

Samtidigt fortsätter Sverige att göra ingenting. Igår gick socialminister Lena Hallengren (S) ut och påstod att ”andra länder går [inte] upp i stabsläge, stänger gränser eller har screening på flygplatserna”. Men som Samhällsnytt tidigare rapporterat har väldigt många länder vidtagit långt mer omfattande åtgärder än Sverige.

Ungern har kontroller på flygplatserna sedan 31 januari, vilket även Hungary Today rapporterar om.

https://www.facebook.com/jatillungern/posts/2759431210806328

Ryssand deporterar folk som inte följer karantänreglerna. Japan stänger ner skolor för att minska spridningen av viruset. Flera länder har stängt sina gränser mot Kina och andra har stängt av direkta förbindelser, exempelvis USA, Australien, Nya Zeeland, Indonesien, Maldiverna och Japan, rapporterar Pharmaceutical Technology.

Israel, Irak, Italien, Guatemala, El Salvador, Oman, Saudiarabien, Vietnam, Singapore, och Pakistan är andra länder som har infört reserestriktioner eller stängt direktflyg från och till Kina.

Ett annat exempel är att Changi flygplats i Singapore har börjat med screening för passagerare från Kina och isolerar de med symptom.

Sverige välkomnar fortfarande direktflyg

Samtidigt tillåter Sverige fortfarande direktflyg från Kina, och inga kontroller görs på flygplatser. Anders Tegnell, som fått omfattande kritik för att ha varit passiv och självbelåten, sa att ”det gäller att göra lagom” rörande Folkhälsomyndighetens insatser mot viruset.

LÄS MER: Flyg från coronadrabbat Iran tilläts landa i Göteborg: ”Det gäller att göra lagom”

LÄS MER: Professor kritiserar Folkhälsomyndigheten för hanteringen av coronaviruset

LÄS MER: Statsepidemiolog vilseledde om direktflyg från Kina: ”Det spelar ingen roll”