Foto: Jesse B. Awalt.

WHO utsåg ökänd kommunistdiktator till ambassadör – omprövar beslutet efter massiv kritik

Delningar

➤ Häromdagen meddelande Världshälsoorganisationen, WHO, att man ämnade utse Zimbabwes ökände kommunistdiktator Robert Mugabe till ny ”goodwill-ambassadör”. Beslutet gav upphov till omfattande kritik och nu ser FN-organet WHO ut att vara bredda att ändra sig om utnämningen.

Mugabe har med tilltagande vanstyre och totalitära metoder styrt Zimbabwe sedan 1980 då landet blev självständigt från Storbritannien och bytte namn från Rhodesia. Befrielsen från kolonialmakten och införandet av kommunistisk planhushållning skulle gradvis förvandla det ekonomiskt välmående landet från att vara ”Afrikas kornbod” till ekonomisk kollaps.

Saknas vård och mediciner
På hälsoområdet är situationen i Zimbabwe på många håll katastrofal med stor brist på vård och mediciner. Den idag 93-årige diktatorn Mugabe reser själv med täta mellanrum utomlands när han behöver kvalificerad vård. Mot bakgrund av detta har valet av Mugabe som galjonsfigur för Världshälsoorganisationen ansetts ytterligare anmärkningsvärt.

Bakom det kontroversiella beslutet står WHO:s nye chef Tedros Ghebreyesus. Efter den förödande kritiken har han emellertid fått kalla fötter och meddelat att han omprövar nomineringen.

Känslig fråga för svenska regeringen
Den svenska regeringen vill inte kommentera saken officiellt men utrikesminister Margot Wallström (S) kallade i en kommentar på Twitter utnämningen för ”pinsam”. Frågan är känslig för Sverige eftersom svenska regeringar genom decennier har tillhört de länder i världen som mest okritiskt har stött Mugabes diktatur och vanstyre och dessutom pumpat in enorma belopp i biståndspengar till regimen, något som fortfarande sker.

Borgerliga Alliansen kritisk
Från den borgerliga oppositionen har bl.a. Birgitta Ohlsson (L) stämt in i kritiken och betecknar i ett uttalande till TT Ghebreyesus val av Mugabe som affischnamn för WHO som ”en förolämpning mot Zimbabwes folk”. Hon slår fast att diktatorn Mugabe med sitt förtryck ”har förstört livet för miljontals människor” och hänvisat dem till ett liv i ”massiv fattigdom”.

– Han har kört sitt egets lands sjukvård i botten, men åker själv till Singapore för att få vård. Jag har genom åren besök väldigt många hälsokliniker i Zimbabwe och de saknar ofta basmaterialet för att kunna göra vanliga hälsoundersökningar, säger Birgitta Ohlsson.

Även från Centerpartiet har svensk kritik riktats mot WHO-beslutet. Mugabe är emellertid ett känsligt kapitel också för de borgerliga oppositionspartierna eftersom dessa i regeringsställning inte gjort mycket för att minska den svenska miljardrullningen av biståndspengar till diktaturen Zimbabwe.

Uppdatering:

Enligt uppgifter på söndagseftermiddagen meddelar WHO att utnämningen av Mugabe till världshälsoambassadör nu definitivt har dragits tillbaka.

Delningar

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.