En bussresenär i södra Stockholm gick till attack mot chauffören när han inte fick kliva av bussen mellan hållplatser mitt under färd. Chauffören fick motta en spottloska i ansiktet och fick även sitt näsben krossat. När Nacka tingsrätt dömer återfallsbrottslingen anser de att skyddstillsyn är en tillräcklig påföljd för attacken.

Det var klockan 20:33 den 23 februari förra året som 32-årige Yash Ballchand, folkbokförd i Älta söder om Stockholm, färdades med buss 801 från Gullmarsplan till Ältagården. Yash, som enligt polisens förundersökningsprotokoll var påverkad av alkohol, insåg först när bussen hade kört vidare att den passerat hållplatsen där han skulle av. Istället för att bara stiga vid nästa uppehåll började han skrika och svära i bussen.

LÄS ÄVEN: Busschaufförer har fått nog av aggressiva gratisåkare – startar protestlista

Yash gick längst fram i bussen och beordrade busschauffören att stanna. Han ställde sig bredvid chauffören och höll handen på grinden till förarsätet samtidigt som han stirrade på föraren och skrek ”jag ska knulla dig och din mamma, din jävla rasist”. Busschauffören uppger i polisförhör att han försökte bibehålla lugnet och köra vidare eftersom han hade de övriga passagerarnas säkerhet i åtanke.

”Kom då, kom då, ska visa dig”

Vid nästa busshållplats stannade busschauffören och öppnade bakdörrarna, varvid Yash skrek åt honom att även öppna framdörren. Busschauffören informerade att utgång sker genom bakdörrarna.

Då svarade Yash med att spotta chauffören i ansiktet. Denne uppger att saliv rann i ögonen vilket gjorde att han inte kunde se ordentligt under en kort stund. Samtidigt försökte han stänga dörrarna i bussen och tillkalla polis.

Yash lyckades med våld forcera de stängda bussdörrarna. Väl utanför bussen började den våldsamme resenären hoppa runt på boxarvis och gestikulerade att han ville slåss. Samtidigt ropade han ”kom då, kom då, jag ska visa dig”.

Yash sattes sig ovanpå chauffören

Busschauffören klev då ut ur bussen och greppade Yash i jackan för att denne inte skulle smita från platsen i väntan på polisen, ett agerande som andra passagerare vittnar om i polisutredningen.

Plötsligt kände chauffören hur det svartnade för ögonen och han svimmade av. När han kom till sans igen låg han på marken med Yash sittande ovanpå sig. Sekunderna senare inser busschauffören att det rinner blod från delar av hans ansikte, bland annat näsan. Chauffören vittnar om att Yash tagit fram något tillhygge ur jackfickan som han använde för att slåss med.

Yash flydde efter attacken från platsen men återvände några minuter senare till bussen, då med påståenden om att passagerare skulle ha misshandlat honom. Bussföraren fick hjälp från passagerare att hålla fast Yash tills väktare och polispatrull anlände till platsen.

Påträffade narkotika

I samband med att polisen griper Yash påträffar de 3,16 gram cannabis. Vid ett utandningsprov visar det sig även att han är påverkad av alkohol.

Yash påstår först att han aldrig slagit busschauffören utan bara ”fladdrade till med armarna” för att komma ur busschaufförens grepp. Men han erkänner senare våld mot tjänsteman.

LÄS ÄVEN: Gäng sätter skräck i resenärer och personal på tåg i Västsverige

Återfallsbrottsling

Ballchand förekommer sedan tidigare i belastningsregistret för flera narkotikabrott, misshandel, olaga hot, stöld och brott mot knivlagen.

När Nacka tingsrätt ska bestämma straffet anser de att fängelse inte är lämpligt eftersom Yash har ett cannabismissbruk. Man mildrar därför påföljden till skyddstillsyn.

Det kan i sammanhanget nämnas att Yash år 2010 dömdes i samma tingsrätt för misshandel, olaga hot och stöld och att påföljden även då stannade vid skyddstillsyn.

Trots att att straffvärdet även denna gång motsvarar fängelse anses rätten att en sådan påföljd inte heller nu ska utdömas. Nedan ett utdrag ur domstolens motivering:

”Straffvärdet för de brott Yash Ballchand döms för motsvarar en månads fängelse. Våld mot tjänsteman är ett brott av sådan art att påföljden normalt ska bestämmas till fängelse. Av yttrande från Frivården Södertörn framgår att den framträdande gemensamma nämnaren för Yash Ballchands aktiva brottsliga handlingar är kopplade till hans cannabismissbruk”

”Tingsrätten delar Frivårdens bedömning att Yash Ballchand har ett behov av behandlingsinsatser för att hålla sig fri från missbruk. Vid en samlad bedömning av vad som framkommit om Yash Ballchands inställning och problematik anser tingsrätten att det finns skäl att anta att en skyddstillsyn med föreskrift om vård och behandling skulle bidra till att Yash Ballchand inte begår nya brott.

Det finns mot denna bakgrund skäl att i stället för fängelse bestämma påföljden till skyddstillsyn med särskild föreskrift.”

Yash ska även betala skadestånd om 39 163 kronor jämte ränta på beloppet till busschauffören som på grund av attacken blivit rädd för att köra buss och därför har varit sjukskriven.

LÄS ÄVEN: Ungdomsgäng fick inte ta med cykel – misshandlade busschaufför med slag och sparkar