På fredagen avled Zimbabwes mångårige diktator Robert Mugabe. Under sitt nära 40-åriga styre drev han landet i botten – från demokrati till korrumperad vänsterdiktatur och från ekonomiskt välstånd till sammanbrott.
När den våldsbejakande revolutionäre kommunisten Mugabe tog över det forna brittiska kolonialmakten Rhodesia var landet ett av de mest välmående på den afrikanska kontinenten. Efter att 1980 ha valts i demokratisk ordning började Mugabe snabbt att konsolidera makten till sig själv och sitt parti och lyckades med hjälp av hårda metoder, inklusive massmord, sitta kvar som president i 37 år.
Under sin tid vid makten avskaffade Mugabe demokratin, mördade tiotusentals politiska motståndare, konfiskerade den vita befolkningens egendomar under förevändning att den skulle delas ut till fattiga svarta men gav dem i stället som förläningar till sina bundsförvanter inom makteliten. Han drev enligt känt mönster från andra vänsterdiktaturer landets blomstrande ekonomi och produktion i botten, från “Afrikas kornbod” till kaos, korruption och hyperinflation.
Missa inte vårt PLUS-innehåll!
2017 hade till och med Mugabes närmaste ledsnat på honom och i en maktkamp där diktatorn försökte rensa ut politiska konkurrenter för att överlåta landet till sin hustru förlorade han och avsattes i en slags militärkupp.
Statsminister Ingvar Carlsson (S) höll Mugabe i handen såväl bokstavligt som bildligt.
Ett skäl till att Mugabe kunde behålla makten över det alltmer misskötta Zimbabwe var det stora internationella bistånd landet erhöll. Här intog Sverige, med socialdemokraterna i spetsen, en ledande och drivande roll. Svenska statsministrar lät sig leende fotograferas tillsammans med Mugabe tryckande dennes blodbesudlade händer och skänkte miljardbelopp av de svenska skattebetalarnas pengar till diktatorns korrupta regim.
Robert Mugabe avled efter en tids sjukdom. Han blev 95 år gammal.
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.