En ung manlig migrant hemmahörande i Syrien har dömts till fem års fängelse av norsk domstol. Detta efter att ha försökt begå religionspolitiskt motiverade terrorbrott och ha haft samröre med den muslimska terrorrörelsen IS.

Enligt åklagaren och domen i Oslo tingsrätt har den 16-årige migranten från Syrien planerat att i sin religions namn genomföra ett terrordåd i Norge med gift och bomber.

Utöver detta har den syriske ynglingen samarbetat med den muslimska terrorrörelsen IS för att sprida våldsbejakande propaganda och även engagerat sig i att samla in pengar för organisationens terroraktiviteter.

Mild påföljd på grund av låg ålder

Påföljden blir fem års fängelse, men av dessa får tre avtjänas villkorligt, vilket innebär att den faktiskt strafftiden stannar vid två år. Om ynglingen varit myndig hade påföljden kunnat bli upp till 11 års fängelse och utan någon villkorlig del.

Försvaret hade yrkat på att 16-åringen endast skulle dömas till samhällstjänst eller ungdomsvård. Domstolen gick emellertid på åklagarens linje med hänvisning till brottets allvarliga art och för att skicka en signal till andra migranter i landet som kan ha liknande idéer.

Det finns ingen uppgift om att ynglingen ska utvisas efter avtjänat straff. Det är i skrivande stund oklart om domen kommer att överklagas.

Nekar till brott – var bara ”nyfiken”

16-åringen har nekat till brott och via tolk försvarat sig med att han bara ”var nyfiken” på hur man tillverkade gift och bomber och spenderade mycket tid på Internet därför att han ”kände sig ensam” och upplevde ”tristess”.

Den förklaringen trodde inte domstolen på. Man menar att det är ställt utom varje rimligt tvivel att ynglingen haft för avsikt att begå ett eller flera terrordåd på norsk mark.

Såg ut folktäta platser som terrormål

Vid husrannsakan hittade polisen material och instruktioner för tillverkning av bomber och gift. I 16-åringens dator fanns sökhistorik om nöjesställen, nattklubbar och folktäta platser där ett terrordåd skulle kunna leda till många dödsoffer.