Den första omgången amerikanska Abrams-stridsvagnar är på väg till Ukraina. 31 sådana stridsvagnar rullar nu mot fronten mot Ryssland.

Utbildning av ukrainska soldater på den amerikanska stridsvagnen inleddes i maj i år. Samtidigt påbörjades arbete med att rusta upp och förbereda fordonen. Det arbetet är nu klart.

– Nu är de färdiga, säger den amerikanska arméns inköpschef Doug Bush, rapporterar CNN.

– Nu måste de bara till Europa, och sedan till Ukraina, tillsammans med allt som ska med dem. Ammunition, reservdelar, bränsleutrustning, reparationsanläggningar. Så ni vet, det är inte bara stridsvagnar, det är hela paketet som ska med.

USA bestämde under våren att skicka en äldre version av Abrams kallad M1-A1, från 80-talet, istället för en nyare version. De har behövt en hel del underhållsarbete för att bli stridsdugliga.

Växande krigsmotstånd

USA har satsat hundratals miljarder kronor på sitt senaste krigsengagemang. Stödet för kriget är stort, även om det finns en växande opposition mot det på hemmaplan. Även i Washington.

Förra månaden tog den republikanske representanthusledamoten Matt Gaetz initiativ till en motion som syftade till att stoppa försändelserna av fler vapen till Ukraina.

– Mitt förslag kommer förlora stort när det är dags för omröstning, men det amerikanska folket kommer se vilka som representerar dem och vilka som representerar Krim, resonerade Gaetz inför omröstningen.

Och motionen röstades ned med överväldigande majoritet. 70 ledamöter röstade för den, men hela 358 emot.

Några veckor innan försökte en annan republikansk kongressledamot, Marjorie Taylor Greene, stoppa ett stödpaket på 300 miljoner dollar till Ukraina. Hon fick med sig hela 89 republikanska ledamöter, att jämföra med de 130 republikaner som röstade för stödpaketet.

Stödpaketet röstades senare igenom med bred marginal i kongressen, eftersom samtliga röstande demokrater ställde sig bakom det.

Folkligt stöd

Men att nära en sjättedel av ledamöterna, omkring en tredjedel av alla republikaner, försökt stoppa en av de senaste vapenleveranserna till Ukraina har skapat oro bland det Republikanska partiets hökar. De vill gärna se ännu mer pengar till kriget för att besegra USA:s nygamla fiende.

– Jag kan inte föreställa mig någon värre signal att skicka till Putin, sade ordföranden för representanthusets utrikesutskott, Michael McCaul, i samband med omröstningen 20 juli.

Han menar att det är viktigt att visa resolut och enad fasad mot Ryssland, och inte ifrågasätta hur mycket pengar som går till kriget.

Men de krigstrilskande republikanska politikerna har stöd för sitt agerande från allt fler väljare, som ser sina skattepengar försvinna ut ur landet till ännu ett krig långt borta.

Enligt en beräkning har USA skickat motsvarande över 800 miljarder kronor till Ukraina, i form av vapen och annat stöd. “För mycket”, ansåg 28 procent av amerikanerna och hela 44 procent av de republikanska väljarna i en mätning gjord av Pew Research i juni i år. En andel som växer betänkligt för varje ny opinionsmätning som görs.