Mycket få av barnen och ungdomarna talar något av de fem nationella minoritetsspråken då det numera nästan uteslutande handlar om utomeuropeiska samt östeuropeiska språk.
Tidigare i år uppmärksammade Samhällsnytt forskning av den dagsaktuelle och kontroversielle forskaren Tobias Hübinette som visar att till 2028 kommer uppemot en tredjedel av alla nyfödda barn att födas av utrikes födda och invandrade mödrar.
“Den svenska ‘hypermångfalden’ blir allt mer ‘supermaxad’ bland landets barn och ungdomar och Sverige är numera ett av västvärldens allra mest mångspråkiga länder”, skriver Hübinette i ett blogginlägg publicerat för ett par veckor sen.
Missa inte vårt PLUS-innehåll!
Hübinette har tagit del av Skolverkets senaste statistik som omfattar läsåret 2017/18 över andelen grundskoleelever som talar ett annat språk än svenska i hemmet och som förstaspråk.
I praktiken rör siffrorna samtliga barn och ungdomar i landet i åldrarna 7-16.
I åtskilliga kommuner i de tre storstadsregionerna har andelen redan passerat 50 procent och i vissa fall nästan nått så högt som 70 procent.
I landet som helhet ligger andelen på 27,6 procent och 44,1 procent i Stockholm, Göteborg och Malmö.
“Sverige är idag m a o antagligen mer mångspråkigt än USA vad gäller mångspråkigheten bland barn och unga”, konstaterar Hübinette.
Några av kommunerna och andelen:
Botkyrka: 58,3
Flen: 47,9
Helsingborg: 38,4
Hultsfred: 42
Landskrona: 45
Malmö: 59,8
Olofström: 41,8
Solna: 44
Stockholm: 37,8
Sundbyberg: 51,5
Sävsjö: 35
Södertälje: 67
Upplands-Bro: 43,5
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.