Mannen var svårt lungsjuk och hade hjärtsvikt då han skrevs ut från sjukhuset. På vägen hem i taxi avled han. Nu har händelsen anmälts till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo.

Mannen i 90-årsåldern vårdades i september på specialistvårdsavdelningen vid Medicinkliniken i Umeå. Han hade även varit i kontakt med det palliativa vårdteamet.

LÄS ÄVEN: Ambulansutryckning stoppades – man avled

Då mannen skrevs ut från sjukhuset färdades han på bår i taxi med syrgas till ett korttidsboende i Vindelns kommun. Trots att färden bara var fem mil tog den tre timmar och 40 minuter att köra. Anledningen till detta är enligt anmälan oklar.

Anhöriga chockades

Vid boendet fanns anhöriga på plats för att möta upp mannen. De beskrivs som glada för att han skulle få komma hem men chockades i stället.

Enligt Fausta Marjanovic, medicinskt ansvarig sjuksköterska i Vindelns kommun, är det egentligen sjukhuset som ska anmäla händelsen till Ivo. Då hon inte fick resultatet från sjukhusets egen utredning så valde hon att göra en egen anmälan.

LÄS ÄVEN: Skickades hem från sjukhus – avled av brusten kroppspulsåder

Marjanovic misstänker att bristen på vårdplatser vid Norrlands universitetssjukhus och alltför snabba utskrivningar kan vara en förklaring till att det blev som det blev.