Med det franska nyvalet överstökat, där Marine Le Pen och hennes nationalkonservativa Nationell samling kom närmare än någonsin att ta över styret av landet, har en åklagare nu inlett en utredning av den före detta partiledarens kampanjfinanser. Anklagelserna omfattar förskingring, förfalskning och bedrägeri samt påståenden om att en kandidat i en kampanj accepterat ett lån.

Utredningen inleddes den 2 juli, ett par dagar efter att Nationell samling tog hem en överlägsen seger i valets första omgång.

2022 investerade Le Pen omkring 11,5 miljoner euro i sin tredje kandidatur till presidentposten. Redan i december 2022 hade myndigheterna åsikter om kostnader kopplade till kampanjmaterial på tolv stycken bussar, något man beskrev som ”oregelbundet”.

Förra månaden upprätthöll Frankrikes högsta domstol också en fällande dom mot partiet för att ha överdebiterat staten för de kampanjpaket som användes av dess kandidater i samband med 2012 års presidentval. Le Pen och partiet har tidigare nekat till att ha gjort något fel i samband med kampanjerna, och man har inte uttalat sig specifikt om de nya anklagelserna.

Separat kommer Le Pen att ställas inför rätta senare i år tillsammans med 27 andra personer för påstått missbruk av EU-medel, anklagelser som partiet bestrider.

Likheter med Trump

Vissa drar paralleller till hur politiska motståndare i USA använt myndigheterna för att försöka komma åt och stoppa Donald Trump, och befarar att man på det här sättet försöker omöjliggöra en framtida valvinst för Le Pen.

Även Brasiliens före detta president Jair Bolsonaro har stoppats på liknande sätt.

”Faran över”

I en kulturkrönika i Dagens Nyheter bekräftar skribenten Karin Stensdotter att synen på att rösta nationalkonservativt är ”fel” då hon beklagar sig över att Nationell samling mer än fördubblat sina platser i parlamentet.

Hon konstaterar samtidigt att ”faran är över för den här gången” men att ”på sikt kvarstår problemet”.