➤ ”Vänner, jag är så glad att jag gråter”, twittrar Pascalidou.

Årets vinnare av 5i12-priset är journalisten och författaren Alexandra Pascalidou för sitt arbete mot främlingsfientlighet och rasism.

”Trots hat och hot från högerextrema grupper satt tydliga spår i samhällsdebatten under flera decennier och visat prov på stort mod och civilkurage”, lyder en del av motiveringen.

– Jag är stolt att jag har orkat. Jag har ju varit med sedan Stig Wallin som drog igång hela 5i12-rörelsen. Jag minns honom så väl. Hans värme och förmåga att tala om rasismen och främlingsfientligheten som var ett stort problem redan på 90-talet. Hans fantastiska förmåga att tala om försoning, säger Pascalidou.

– Alexandra Pascalidou har under många år varit en stark och viktig röst för principen om människors lika värde och gett mod och hopp för många utsatta individer och grupper i samhället, säger Jasenko Omanovic, ordförande i 5i12-rörelsen i ett pressmeddelande.

2016 gick årets 5i12-pris till Refugees Welcome ”för stora och avgörande insatser för ett värdigt och medmänskligt mottagande av flyktingar”.

Priset delades ut i riksdagen på onsdagen.

5i12-priset instiftades 2010 och delas ut av 5i12-rörelsen till minne av Stig Wallin och hans dotter Sara som mördades 1989 av en migrant.