I en ny undersökning framgår att antalet svenskar som ser sig själva som liberaler minskar. Samma sak gäller även för de som ser sig som feminister.

En urspårad politisk korrekthet där den klassiska liberalismen kapats, och feminismen som även den muterat till något helt annat än det ursprungligen handlade om – samt väljare som hela tiden stått stadigt i sina värderingar men på grund av den kraftiga vänsterförskjutningen blivit mer konservativa – har nu gjort att allt färre vill kopplas samman med de alltmer extrema ideologierna.

LÄS ÄVEN: ”Liberal demokrati” betyder alltmer auktoritär liberalism

I Ipsos undersökning är andelen som kallar sig för liberaler 26 procent – en märkbar nedgång jämfört med för ett år sedan då motsvarande siffra låg på 31 procent.

– Det är inte det liberala frihetsprojektet som dominerar numera. Debatten drar snarare åt det repressiva hållet, säger Nicklas Källebring, opinionsanalytiker på Ipsos, till DN.

Trenden syns särskilt tydligt bland Moderaternas väljare där andelen liberaler fallit från 46 till 34 procent på ett år, samtidigt som allt fler kallar sig konservativa. Det mest populära partiet för konservativa är dock Sverigedemokraterna.

Trenden syns även bland dem som röstar på Socialdemokraterna medan Centerpartiet avviker där partiets väljare under Annie Lööfs sista år har blivit mer liberala.

Färre feminister

Parallellt sjunker även andelen som kallar sig feminister. 2021 såg 30 procent i hela väljarkåren sig själva som feminister – i dag ligger den andelen på 24 procent.

Feminist är dock en av de vanligaste etiketterna bland dem som röstar på S, MP, C eller V.

Nationalister ligger kvar på ungefär samma nivå som tidigare, 15 procent, och det är framför allt Sverigedemokraternas väljare som ser sig som detta.

Socialist är fortfarande den etikett som flest väljare sätter på sig själva, 30 procent, varav de flesta är socialdemokrater.

LÄS ÄVEN: Morgans besvikelse: ”Överger feministiska utrikespolitiken”