I kölvattnet av enorm censur av personer och inlägg på IT-jättarnas plattformar såsom Facebook, Youtube och Twitter ökar nu mer frihetliga konkurrenter lavinartat.

Telegram, en meddelandetjänst som konkurrerar med exempelvis WhatsApp (som ägs av Facebook) och Facebook Messenger, rapporterade igår att de nu passerat 500 miljoner användare. Den 12 januari meddelade på sin egen tjänst de att de senaste 72 timmarna ökat med hela 25 miljoner användare.

Samtidigt går GAB, ett alternativ till Twitter, starkt framåt och skrev i lördags att deras tjänst ökade med över 10 000 användare per timme och hade ”12 miljoner besök de senaste 12 timmarna”, precis innan kl 11 på förmiddagen, amerikansk tid. Ironiskt nog meddelade de detta på Twitter, men deras konto är nu borttaget från den vänsterliberala plattformen.

GAB har för närvarande hög press på sidan på grund av alla nya användare och meddelar att de jobbar på att utöka sin kapacitet.

Läs mer här om hur du kan byta bort från IT-jättarnas plattformar till mer frihetliga och icke-politiska: Så här byter du bort IT-jättarna