Amerikanska nätjätten Amazon mobiliserar nu stort för att slå sig in på och bli dominerande på ytterligare en marknad. Med obemannade matvarubutiker ska den traditionella matvaruhandeln konkurreras ut.
Som Samnytt tidigare rapporterat, slår sig USA-baserade Amazon nu in på den svenska näthandelsmarknaden och kan som i andra länder där man etablerat sig komma att slå ut en rad befintliga aktörer. Men man etablerar sig även på helt nya områden – ett av dem är matvaruhandeln där man tror sig kunna ta stora marknadsandelar.
Konceptet som kallas “walk out” går ut på att pressa priserna genom att inte ha några butiksanställda. Den första så kallade Amazon Fresh-butiken utanför USA (där de i stället kallas “Go Store”) har redan slagit upp dörrarna i London och ytterligare flera butiker i Storbritannien har aviserats. Därefter står andra länder i Europa på tur.
Utgångar med bommar och närgångna kameror
För att kunder inte bara ska plocka åt sig varor och lämna butiken utan att betala är utgångarna försedda med bommar. Närgångna kameror registrerar också kundernas varje rörelse och vilka varor de tar med sig. Betalning kan endast ske kontantlöst i Amazons egen app.
Missa inte vårt PLUS-innehåll!
Amazon Fresh-butikerna är av lite mindre storlek och med ett sortiment som är tänkt att kunna konkurrera ut dagens kvarters- och närbutiker. Men man vill även med samma affärsidé ta över marknaden för större matvarubutiker. Dessa butiker, som än så länge endast finns i USA kallas “Amazon Go Grocery”.
Amazon Fresh-butikerna ska även sälja varm snabbmat och därmed obemannat konkurrera med gatukök, pizzerior och hamburgerrestauranger.
Föremål för omfattande kritik
Amazon har kritiserats för att på politisk grund inte sälja en rad produkter, något som blir särskilt problematiskt när man har en helt dominerande ställning på marknaden.
Bland annat har varor som muslimer kan tänkas uppfatta som kränkande rensats ut. Man har plockat bort den välkände medborgarjournalisten Tommy Robinsons bok. Även andra böcker har rensats ut under förevändning att de skulle ha ett “hatiskt” innehåll.
Nu senast plockades Twitter-alternativet Parler bort från Amazons servrar därför att appen tillåter en mer vidsträckt yttrandefrihet än Twitter.
Amazon har även fått kritik för att spionera på sina anställda, bland annat vad de gör på sin fritid i sociala medier. Man har också anklagats för att avlyssna sina kunder, något som företaget uppges ha ett hundratal anställda arbetande med och ha möjliggjorts genom att bygga in avlyssningsteknik i de elektronikprodukter man säljer.
Rikast i världen
Amazons grundare, Jeff Bezos, har i flera år rankats som världens rikaste man med en förmögenhet på 185 miljarder dollar. Nyligen snuvades han dock på förstaplatsen av Teslas Elon Musk.
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.