På måndagen meddelar socialförsäkringsminister Annika Strandhäll att hon avgår. Skälet ska vara sin nyligen bortgångne sambo och att hon vill spendera mer tid med familjen.

– Jag har meddelat Stefan Löfven att jag vill lämna regeringen i närtid och kommer att under de närmaste dagarna lämna in en begäran om entledigande, säger hon till Dagens Nyheter.

Enligt Strandhäll behöver hennes barn henne närvarande. På frågan om hon kommer att lämna politiken svarar hon dock nej, det är inget hon ser framför sig och att hon ”brinner för politiken i sig”. Hon kommer nu att övergå till ett annat uppdrag i riksdagen med mer regelbundna arbetstider.

Det var för en månad sen som Strandhäll tog en paus från arbetet efter att hennes sambo avlidit. Hon har inte deltagit i regeringens arbete sedan i slutet av augusti.

I en dödsannons i Dagens Nyheter framgick det att det var hennes sambo som dött den 26 augusti, 54 år gammal. Tillsammans hade de två barn plus en bonusson.

”Jag har full respekt för Annika Strandhälls besked och stor förståelse för att hon i en svår situation vill ha mer tid med sin familj”, skriver statsminister Stefan Löfven (S) i en kommentar och spår att vi kommer få se mer av Annika Strandhäll i svensk politik längre fram. Löfven kommer inom kort att presentera en ny socialförsäkringsminister.

Mellan 2014 och 2017 var Annika Strandhäll socialförsäkringsminister och från 2017 till 2019 var hon socialminister. Vid regeringsbildningen i vintras blev hon återigen socialförsäkringsminister.