Coronasmittan ser ut att öka snabbt i Italien. Just nu är antalet bekräftade fall i Italien 79 stycken – en ökning med omkring 40 på bara en dag, men färska uppdateringar hävdar att siffran är över 100. Nu överväger italienska regeringen ”extraordinära insatser” för att hindra smittan.

Två dödsfall har rapporterats i helgen och utbrottet har gjort att italienska myndigheter placerat flera byar i karantän, rapporterar DW.

En 75-årig dam dog nära byn Codogno i Lombardiet i norra Italien bara en dag efter att en 78-årig man omkommit i viruset i grannregion Veneto. Dessa var de två första dödsfallen i Italien.

Premiärminister Giuseppe Conte kallade till krismöte efter att mer än 50 000 personer i ett dussintal byar i norra Italien ombetts stanna hemma.

Kom från Kina

Den första i Italien som insjuknade i viruset var enligt hälsomyndigheter en 38-åring som hade träffat någon som hade kommit från Kina den 21 januari. Han ligger nu på sjukhus i kritiskt tillstånd. Hans fru och en vän testade också positivt för viruset.

Bilder från Italien laddas nu upp på Twitter:

En uppdatering tidigare idag menar samtidigt att siffran över smittade är högre än 79 – över 100 i Italien.

Nu ställs även fotbollsmatcher in. Cremoneses Serie B-match mot Ascoli och Piacenza v Sambenedettese i Serie C är bland de matcher som nu skjuts upp.

”100 vårdplatser i Sverige”

Samtidigt varnar Sanna Rayman för att Sverige endast har 100 vårdplatser för behandling av Corona-smittade.

Regionerna har på uppdrag av sagda myndigheter inventerat vårdplatser, tillgång till läkemedel, skyddsutrustning etc och levererat siffror. Flera gånger upprepas förvisso att kapacitet och beredskap är god – men ständigt med brasklappen att detta gäller ”dagsläget”, ”nuläget” och den ”aktuella händelseutvecklingen”. Det vill säga ett läge utan ett utbrott.

Hon skriver att en lägesrapport från Socialstyrelsen och Folkhälsomyndigheten konstaterar att kapacitetstaket ligger på 1400 vårddygn.

Utifrån genomförd inventering månadsskiftet januari-februari 2020 var det sammanlagda antalet personlig skyddsutrustning bland Sveriges regioner tillräckligt för cirka 5000 diagnosbesök och cirka 1400 vårddygn.”

Eftersom vårdtiden oftast är uppemot två veckor skulle det innebära att Sverige endast mäktar med 100 patienter.

1400 vårddygn ter sig än mer futtigt i sammanhanget. Av all rapportering att döma räcker det inte med en natt eller två på sjukhuset när man väl blir inlagd med Covid19, snarare kan man räkna med två veckor, minst. Grovt räknat och avrundat betyder det att vi har skyddsutrustning nog att vårda sisådär 100 Covid19-fall. Därefter tar det stopp.

Sekretessbelägger kapaciteten för isolering

I samma veva inventerade Socialstyrelsen förmågan att isolera smittade. Men myndigheten vill inte delge allmänheten utan sekretessbelägger informationen. ”Den mer detaljerade nedbrytningen utifrån inventeringen är belagd med sekretess OSL 18 kap. 13 §” skriver de i rapporten.

Rayman menar att det är underligt att hemlighålla sådan information och att Sverige inte klarar ett utbrott i landet.

Viljan att hemligstämpla uppgifter om hur många platser vi har för intensivvård och möjlig isolering ter sig gåtfull. [..]

Misslyckas man med att hejda en pandemi tyder rapporten på att sjukvården inte skulle klara situationen. Slutsatsen är att vi måste verka för att den ska slippa detta.

Det kommer kännas krångligt och omständligt, men i realiteten är det den enklaste och billigaste utvägen jämfört med att ta sig an en fullskalig epidemi. För en sådan fixar vi inte.