I förra veckan mötte den kaldeiske, katolske ärkebiskopen Bashar Warda från Erbil den brittiske utrikesministern Jeremy Hunt med flera i London för att vädja om hjälp till kristna och andra grupper i Irak som utsatts för folkmord. Enligt biskopen har regeringarna i väst, med undantag för Ungern, misslyckats med att göra handling av ord.

Bashar Warda uppmanade alla västerländska regeringar att bistå med brådskande hjälp till att förhindra att den kristna minoriteten i Irak utplånas helt. Ärkebiskopen påtalade även vikten av att samma regeringar sätter press på den irakiska regeringen för att sätta stopp på den institutionaliserade diskrimineringen gentemot kristna och andra minoriteter i landet.

LÄS ÄVEN: Kristna i Irak på väg att utraderas – dramatisk minskning senaste 16 åren

Innan 2003 fanns mer än 1,5 miljoner kristna i Irak. Efter terrorgruppen Islamiska statens härjningar mellan 2014 och 2017 återstår mindre än 150 000.

Utrikesminister Jeremy Hunt har tagit initiativ till en global genomgång av förföljelsen av kristna, världens mest förföljda grupp, vilket Bashar Warda välkomnar.

Nu behövs mer resurser för att återuppbygga skolor, vårdinrättningar och organiseringen av säkerheten. Man hoppas på att ”våra vänner”, andra kristna i världen, ska bistå i detta arbete. Här utmärker sig Ungern enligt Bashar Warda som det enda landet som bidragit till något konkret på plats.

LÄS ÄVEN: Situationen för kristna förvärras – förföljs som aldrig tidigare

Förutom Ungern är det bara enskilda hjälporganisationer, som katolska Aid to the Church In Need (ACN) som stått för reella insatser. ”Denna hjälp genom förbön och generösa gåvor har påmint oss om att vi inte är bortglömda”, sade ärkebiskop Warda.