Ashraf försökte våldta en kvinna i skogen och begick drygt två år senare sexuella ofredanden mot kvinnor och barn. De två yngsta han blottat sig för är en flicka i nedre tonåren och en bebis. Påföljden blev fängelse, skadestånd och utvisning.

En 32-årig kvinna i Bandhagen i södra Stockholm begav sig på förmiddagen den 9 december 2019 till tvättstugan för att tvätta. Hon såg då en man stå med endast kalsonger, tofflor och t-shirt på sig som stirrade på henne med en konstig min.

Hon visste att mannen bodde i området, men hans beteende var obehagligt och gjorde henne rädd. Drygt 45 minuter senare såg hon honom igen. Åter gjorde han konstiga miner, och den gången såg kvinnan att han hade stånd.

I samband med att hon polisanmälde händelsen berättade en väninna att andra kvinnor också blivit utsatta för liknande saker av samma man.

Kvinnan såg vid ett tillfälle, från sin bil, gärningsmannen komma gående. Hon tog en bild på honom och fick även se polisens fotokonfrontation. Hon pekade ut 27-årige Ashraf, som kommer från Syrien.


Konfrontationsfoto på Ashraf. Bild: Polisen.


Kvinnans bild på Ashraf. Bild: Polisen.

Onanerade inför mamma och bebis

Den 10 december 2019, dagen efter ovanstående incident, uppehöll sig en annan kvinna i tvättstugan. Hon hade med sig sin bebis, som då var nio månader gammal. Kvinnan fick syn på Ashraf, som tittade obehagligt på henne genom dörrfönstret. Hans beteende var så obehagligt att kvinnan valde att skicka ett oroligt SMS till en vän.

Ashraf tog sig därefter in i den del av källarpassagen där kvinnan befann sig. Hon blev än mer orolig och nervös när han fortsatte att stirra på henne och även började dra i dörrhandtaget i ett försök att ta sig in. Dörren var emellertid låst.


Dörren till tvättstugan. Bild: Polisen.

Hon konfronterade Ashraf genom dörren och frågade vad han ville. Hon såg då att han hade byxorna och kalsongerna nerdragna och onanerade. Det gjorde henne rädd och äcklad och hon ringde gråtande till en vän, till polisen och sedan också sin mor för att larma om händelsen.

En polispatrull anlände till platsen, förhörde kvinnan och undersökte källaren. Ashraf hade då hunnit försvinna från platsen.

Från domen:

Hon har varit rädd efteråt och känner sig fortfarande påverkad av händelsen. Hon har inte vågat använda tvättstugan eller gå ut på gården med barnen. Hon har tänkt att hennes barn kan utsättas för något och tycker det känns jobbigt att han onanerade när han tittade på hennes lilla barn. Det är jobbigt att bära med sig, känns nästan som ett övergrepp mot barnet.

I syfte att varna andra skrev kvinnan på Facebook om vad hon råkat ut för i tvättstugan. Andra personer hörde då av sig och berättade att de också blivit utsatta. Något senare såg kvinna Ashraf i den lokala ICA-butiken och tog ett foto på honom med mobilen.

Kvinnans foto på Ashraf. Bild: Polisen.

Blottade sig för 15-årig flicka

Ytterligare några dagar senare, på morgonen den 13 december 2019, skulle en 15-årig flicka lämna lägenheten för att gå till skolan. Brevinkastet öppnades och flickan väntade på att post skulle släppas ner, men inget hände samtidigt som inkastet fortsatte hållas öppet. Flickan såg genom titthålet att en skäggig man stod utanför.

Flickan såg att mannen stod nedböjd och kikade in genom brevinkastet. Hon blev rädd och SMS:ade en kompis om vad som pågick.

Efter en stund försvann mannen från platsen och efter att ha väntat ytterligare en stund vågade sig flickan ut från lägenheten. När hon låst dörren och begav sig ned för trapporna stötte hon dock ihop med mannen igen.

Han drog ner gylfen, tog fram sitt könsorgan och började onanera inför henne. Hon blev rädd och sprang gråtande tillbaka in i lägenheten och låste om sig. Hon kontaktade polisen och sedan en kurator på skolan för att prata om vad hon råkat ut för.


Ashraf och trappuppgången. Bild: Polispatrullen

Senare samma dag kunde flickan och hennes mamma konstatera att brevinkastet var alldeles kladdigt. De förstod då att mannen placerat sin penis där och tillfredsställt sig. Mamman topsade och tog bilder av kladdet, som senare visade sig vara sperma.


Mammans bilder på brevinkastet. Bild: Polisen.

Dagen efter ringde mamman till polisen som kom till lägenheten och genomförde en egen topsning. Mamman och dottern försökte hitta och identifiera gärningsmannen via Facebook men utan att lyckas.

Några dagar senare fotograferade mamman en man som kom från tvättstugan. Dottern bekräftade att det var samma person som hon sett dra i brevinkastet och onanera i trappuppgången.

Flickan vågade efter händelserna inte gå ut från lägenheten ensam och har måst ledsagas av föräldrarna när hon ska lämna bostaden.


Mammans bild på Ashraf. Bild: Polisen.

Gav träff i DNA registret

Provresultat från Nationellt forensiskt centrum (NFC) på sperman från brevinkastet gav en träff. Det matchade DNA som påträffats vid ett sexuellt övergrepp i Södertälje år 2017. Förundersökningen som hade lagts ner återupptogs.

Polisen hade i samband med den utredningen topsat samtliga män i bostaden där brottet ägt rum och NFC kunde nu konstatera att en av männens dna-profil överensstämde med sekretet på den nu antastade kvinnans brevinkast. Det rapporterade polismyndigheten på sin hemsida.

Följde efter kvinna

Under kvällen den 26 juli 2017 var en 20-årig kvinna på väg hem till Södertälje efter att ha varit på fest. Hon tog pendeltåget vid 23-tiden och var vid tillfället alkoholpåverkad.

På tåget stötte hon på Ashraf, som hon aldrig träffat tidigare. Han satte sig nära henne och frågade efter hennes Facebook-profil. Hon lade sedan märke till att Ashraf följde efter henne när hon steg av tåget.


Bilder från tågstationens övervakningskameror visar Ashraf gå efter kvinnan. Bild: Polisen.

Våldförde sig på kvinnan i skogen

På väg till bostaden i området Fornhöjden kollade hon bakom sig vid flera tillfällen, men Ashraf syntes inte längre till. Några minuter senare hörde hon dock fotsteg närma sig i mörkret och kände plötsligt hur någon lade sin arm över hennes axel.

Det visade sig vara Ashraf, som nu sade åt henne sätta sig och höll fast henne i armen. Med våld drog han sedan in henne i skogen, samtidigt som han tafsade på hennes bröst och försökte kyssa henne. Kvinnan gjorde motstånd men kunde inte värja sig mot den betydligt starkare Ashraf.

Ashraf höll för hennes mun tills hon blev kraftlös och så att hon inte skulle kunna skrika. Han fortsatte att ta på hennes bröst och sedan också på hennes kön, först utanpå kläderna men tvingade sedan av henne byxorna.

Med kraft vräkte han omkull kvinnan på marken och ställde sig bakom henne. Han tog av sig byxorna och hon kände hur hans penis stötte emot hennes stjärt.

Först trodde hon att han skulle penetrera hennes underliv, men hörde sedan att han onanerade och fick utlösning på hennes byxor. Han lämnade sedan platsen springande.

Kvinnan skrek på hjälp och flera personer hörde ropen och kom till platsen för att hjälpa henne. De har berättat att kvinnan var hysterisk, skrek, andades häftigt och hade svårt att berätta vad som inträffat. Polisen larmades till platsen medan en kvinna pratade och tröstade offret.

”Jag vet att jag alltid kommer leva med det här. Men blir han dömd tror jag att jag kommer kunna gå vidare”, berättade den utsatta kvinnan för Dagens Nyheter i samband med att Ashraf flera år senare åtalades.

Efter händelserna i Bandhagen i december 2019 anhölls Ashraf i sin frånvaro. Han greps den 12 februari 2020 och häktades ett par dagar senare. Han begärde i samband med det tolk på arabiska.

Förlängd uppehållstillstånd

Den 17 september 2015 inkom en ansökan till Migrationsverket om uppehållstillstånd för Ashraf. Han fick ett tillfälligt sådant beviljat från den 11 augusti 2016 och fram till den 11 september 2017.

Den 25 juli 2017 förlängdes sedan uppehållstillståndet för fram till den 12 september 2019. Det förlängde sedan ytterligare en gång, fram till den 24 september 2021.

I ett mejl till Samhällsnytt skriver Migrationsverket bland annat följande:

2020-04-06 meddelade Södertälje tingsrätt en dom och såvitt jag ser har den ännu inte fått laga kraft.  Utfallet i detta ärende kan påverka personens rätt till uppehållstillstånd.

Den 6 april 2020 meddelade Södertälje tingsrätt dom i målet. Ashraf Ridan, född 1993-01-04 och medborgare i Syrien, dömdes för försök till våldtäkt och tre fall av sexuellt ofredande.

Påföljden blev två år och fyra månaders fängelse samt tio års utvisning. Han ska även betala 70 000 kr i skadestånd till kvinnan han försökte våldta, 8 250 kr till småbarnsmamman, 5 000 kr till den 32-åriga kvinnan och 8 250 kr till den 15-åriga flickan.

Tingsrättsdomen går att läsa på följande länk: Södertälje TR B 370-20 Dom 2020-04-06

Samhällsnytt har tagit del av dagboksblad i ärendet, som visar att domen kommer att överklagas till hovrätten.

”Det finns inget datum för dom ännu”, svarar Svea hovrätt när vi frågar om målets handläggning där.

authorimage

Tyckte du denna granskning av brottsligheten i Sverige var intressant?

Stötta då tidningen med en donation! Utan ert stöd kan vi inte fortsätta vårt arbete med att göra det som gammelmedia ignorerar.

Du kan 1) Swisha: 123 083 3350 2) Fylla i formuläret nedan ?, eller 3) klicka HÄR för övriga alternativ

Tack på förhand!