På måndag startar huvudförhandlingen i ett ärende rörande bedrägerier med personlig assistens i Umeå. Ligan har tillskansat sig 2,8 miljoner i assistansbidrag från Umeå kommun. Den ”handikappade” hyrde ut sin lägenhet medan han bodde i bland annat Irak och Bjuv. Det är svårt att kontrollera invandrare menar kommunens biståndshandläggare.
Fem personer har åtalats för grovt bidragsbrott med assistansersättning för handikappade vid Umeå tingsrätt. De åtalade är brukaren A, den lokalansvarige assistansbolagschefen B och tre assistenter, varav en är brukarens dotter. De har kunnat kvittera ut assistansersättning från andra halvåret 2017 till andra halvåret 2021 och ska ha kommit över omkring 2,8 miljoner kronor.
Hyrde ut sin lägenhet
I ett förhör säger en person att han hyrt ett rum i brukarens bostad på Kärnvägen i Umeå för 3 000 kr per månad. Själv ska han ha fått arbetstillstånd i Sverige för att jobba på en pizzeria och tjänar 15 000 kr per månad. Hyresgästen uppger att han brukar hämta brukarens post. Sedan fotar han av posten och skickar bilderna till brukaren.
Ett antal andra personer ska de senaste åren också ha varit hyresgäster i brukarens bostad. Brukaren ska själv ha varit bosatt i Bjuv och framstår enligt diverse vittnesmål därifrån som inte ett dugg handikappad. När A skiljde sig från sin fru 2016 var frun redan bosatt i Bjuv. Utifrån vittnesmål från Bjuv var familjen vanligen bortrest vintertid och digital bevisning i målet indikerar att de vistats i Bagdad.
Chef inom Aidal Care Services åtalad
En av de åtalade, B, är lokal chef i Umeå för assistansbolaget ”Aidal Care Services”. Företaget är en assistansaktör baserad i Göteborg med bara fyra brukare i Umeå. B ska enligt egen uppgift ha varit ansvarig för fem ytterligare brukare, utöver de i Umeå.
Civil Care Services också insyltade
Aidals Cares huvudägare Aidin Alizadeh berättar att när de rekryterade B så jobbade hon på ett hemtjänstföretag i Umeå, Civil Care Services. Innan han blev beviljad personlig assistans så hade A under ett par år hemtjänst beviljad via bolaget Civil Care Services. B uppger i förhör att hon tidigare varit romantiskt involverad med Civil Cares ägare.
Diskbråck gav assistans
I förhör berättar den åtalade brukaren A att han var frisk när han kom till Sverige. Han säger så här om händelsen när han fick det dickbråck som sedermera gjorde att han fick först hemtjänst beviljad av Umeå kommun och senare även personlig assistans:
Från början var jag en stark person utan problem med det var en händelse i Umeå, det var snö och en kvinna som hade fastnat med sin bil i snön. Jag hjälpte henne att lyfta bilen och efter det fick jag ont i ryggen och vid röntgen visade det sig att jag hade diskbråck.
När han får frågan om vilka diagnoser han har så svarar han:
”Ont i ryggen, ont i benen, trötthet, ont i bröstet när jag andas, svårigheter med andningen. Domningar i armar och ben.”
För sina fysiska problem som han ska ha ådragit sig i samband med diskbråcket har han de senast åren haft assistansersättning beviljad om 47,8 timmar per vecka. Under senare tid har Umeå kommun betalat 315 kronor per beviljad timma.
Många problem enligt läkaren
Det är läkaren Jörgen Nilsson vid Dragonens Hälsocental i Umeå som skrivit det läkarintyg som assistansbeslutet tycks grunda sig på. Enligt Jörgen ska A lida av bland annat ”rullstolsburenhet”, ”Kol grad 2”, ”mångårig nedstämdhet med frånvaroattacker”, ”svag muskulatur i överkropp”, ”måttlig blandinkontinens” och ”sänkt grundstämning”.
Fick först hemtjänst
Redan år 2014 ska Umeå kommun ha beviljat A hemtjänst. I september 2015 ska en arbetsterapeut ha sett A gå självständigt och köra bil varpå hon krävde att läkaren Jörgen Nilsson skulle göra en ny bedömning av A:s påstådda handikapp. I augusti 2016 inkommer Jörgen Nilsson med ett nytt läkarintyg varefter A beviljas utökad hemtjänst. Ett år senare, i augusti 2017 ersätts hemtjänsten med personlig assistans.
Biståndshandläggarens berättelse
Den kommunala biståndshandläggaren som handlagt frågan om assistansersättning till A berättar att det är svårt att kontrollera invandrare:
Jag hade hela tiden en känsla av att det var något som inte stämde i det här ärendet. Det är alltid svårt med sådana personer som inte har en historia i svensk sjukvård så man kan följa vad som hänt.
Biståndshandläggaren menar också på att det är svårt för kommunens arbetsterapeuter att bevisa att någon försöker mygla:
Vi hade ju arbetsterapeuter som observerade A men de kan ju bara säga vad han kan göra, inte vad han inte kan göra. De vet ju exempelvis inte om han kan lyfta sina händer eftersom de tvingar ju inte honom att göra det utan de observerar ju bara om han gör det eller inte.
Biståndshandläggaren misstänkte att A varit i maskopi med anställda inom hemstjänstbolaget Civil Care på den tiden han bara hade hemtjänst. Hon berättar:
Jag ringde hemtjänsten för att få veta om vår bild var samstämmig. Jag ringde utan förvarning för att de inte skulle kunna prata ihop och de jag pratade med var Aware och Hawkar på Civilcare och båda gav en samstämmig bild av Sami.
Handläggaren kontaktade även läkaren Jörgen Nilsson som hon menade var ”bestämd och säker på sin sak”. Kvinnan får också frågan varför det är bättre för assistansbedragare att få assistans via kommunen istället för via Försäkringskassan:
Kontroller. Det har alltid varit fler kontroller hos Försäkringskassan, nu har även vi börjat med mer kontroller men då var det inte så. Försäkringskassan kontrollerade exempelvis tidrapporter, fakturor vilket inte vi gjorde.
Handläggaren förklarar också att A tidigare sökt assistans via Försäkringskassan men nekats och att det var först därefter han sökte assistansersättning via kommunen. Utöver att man kan tjäna mer pengar på att mygla med assistansersättning än med hemtjänst menar handläggaren att assistansmygel är praktiskt enklare att genomföra:
Istället för att ha flera olika personer som kommer och går kan man anställa anhöriga, vilket man inte får göra inom hemtjänsten för de har högre krav.
Rättegången börjar på Lucia
Rättegången vid Umeå tingsrätt börjar måndag 13 december. Ärendet har målnummer B 2581-21 och förundersökningen kan beställas i sin helhet från tingsrätten. Inplanerade rättegångsdagar är den 13, 14, 20, 21 och 22 december.
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.