En kvinna besökte sin lokala pizzeria i Södermanland för att hämta upp mat strax innan stängning. Men istället blev hon våldsamt attackerad av en asylsökande pizzabagare som fullbordade en våldtäkt på restauranggolvet. Trots det allvarliga brottet och tidigare asylavslag anser tingsrätten att utvisning i tio år efter avtjänat fängelsestraff är tillräckligt och att mannen sedan får återvända till Sverige.

Det var klockan 21.45 den 10 juni i år som en äldre och sjuk kvinna med hemtjänsthjälp besökte Sunda pizzeria belägen på Sundavägen i Oxelösund för att beställa en pizza. Enligt kvinnan började pizzabagaren småprata med henne och ville sedan visa hur man bakar en pizza.

Pizzabagaren och kvinnan, som inte har någon tidigare relation, har sedan stått vid pizzabänken varpå han en stund senare tog tag i henne och vräkte omkull henne ut mot golvet i serveringen. Därefter satte han sig gränsle på henne så att hon inte kunde röra sig. Han lyckades få av hennes byxor och trosor och genomföra ett vaginalt samlag med kvinnan.

I polisförhör berättar kvinnan att pizzabagaren hotade henne med följande ord, ”ligg stilla och gör som jag säger”. Han försökte även trycka in sin penis i kvinnans mun.

När mannen reste på sig lyckades kvinnan slå undan hans armar och ta sig upp. Hon tog sina kläder i oordning och sprang ut från pizzerian.

I köksavdelningen hittade brottsplatsutredarna kondomförpackningar.

På golvet ute i serveringen påträffade polisen kvinnans mobiltelefon under ett bord, vilket de menar tyder på ett tumultartat händelseförlopp.

Flydde hem till sin mor
Efter våldtäkten rusade kvinnan ut från pizzerian och tog sig hem till sin mor som bor i närheten. Enligt modern var kvinnans kläder och hår orediga. Hon var förvånad att se dottern i detta skick och beskriver att dottern såg ”förstörd ut”.

Kvinnan berättade för sin mor att hon utsatts för en våldtäkt i pizzerian. Hon satt hopsjunken och bedrövad i moderns hem. Bland annat uttryckte hon rannsakande ”hur kunde det hända?” och sa att hon kände sig förnedrad och pestsmittad.

De kontaktar tillsammans polisen och kvinnan förs till sjukhus för läkarundersökning. I journalen från undersökningen anges att kvinnan tedde sig helt klar och redig samt att hon hade blåmärken på överarmarna, på skinkorna och i ländryggen.

Polisen påträffar även skador på kvinnans BH vilket, vid sidan om den upphittade mobiltelefon, ytterligare förstärker bilden av ett tumultartad händelseförlopp.


Pizzabagaren anser att han är offret
När polisen identifierar pizzabagaren visar det sig vara en 26-årig migrant från Irak vid namn Ali Taweeq Khudhair Al-Obaidi. I polisförhör uppger pizzabagaren att han kallas för ”Omar” och att han har arbetat i Sverige de senaste två åren – detta trots att Omar saknar arbetstillstånd.

I pizzabagarens bostad påträffar man även 10 000 amerikanska dollar i kontanter. Dessa menar Omar att han bland annat lånat ihop för att skicka hem till Irak.

Enligt Omar är det kvinnan som tagit initiativ till en sexuell kontakt i pizzerian. Pizzabagaren menar att han vid flera tillfällen har försökt att säga nej till kvinnan.

Vidare uppger irakiern att det är han som har utsatts för sexuellt ofredande. När polisen frågar varför han har fullföljt vaginalt samlag med kvinnan om han inte ville blir svaret att han till slut haft svårt att motstå hennes närmanden.


Pizzabagaren Omar. Faksimil Facebook.


Pizzabagaren Omar. Faksimil Facebook.

Olika namn hos Migrationsverket
När Kriminalvården kontaktar Migrationsverket visar det sig att Omar har två olika akter. Först ansökte irakiern om asyl i Sverige 2015-10-01 och fick avslag 2017-12-08. Därefter har han överklagat beslutet och återigen fått avslag.

Trots detta har Omar ännu inte utvisats ur landet. Istället har han den 2 maj i år ansökt om arbetstillstånd eftersom bolaget Al Pizza (Sunda Pizzeria) i Oxelösund anser att just han behövs som pizzabagare i staden.

Brodern misstänks vara IS-terrorist
I Kriminalvårdens utredning uppger Omar bland annat att hans två bröder avtjänar fängelsestraff i hemlandet Irak. Han berättar att en av bröderna ska avrättas eftersom han misstänks vara en IS-terrorist.

Al-Obaidi berättar att två av hans bröder sitter i fängelse. Den ena brodern har fått en dom till 15 års fängelse och den andra har dömts till avrättning. Al-Obaidi säger att den yngsta brodern misstänks vara medlem i IS.


Pizzabagaren Omar. Faksimil Facebook.

Tingsrättsdomen
Den 10 juni dömde Nyköpings tingsrätt Omar för våldtäkt med motiveringen att bevisningen ger ett starkt stöd för att kvinnan mot sin vilja tvingats till samlag av Omar.

Straffet blir fängelse i tre år sedan utvisning i tio år. Han ska även betala 115 000 kronor i skadestånd till kvinnan.

Olika identiteter
När Samhällsnytt nätgranskar Omar visar det sig att det inte enbart är hos Migrationsverket som han uppger olika namn. Vi påträffar flera konton som även figurerar i polisens förundersökningsprotokoll – där han använder olika namn men samma bilder.Förtjust i Socialdemokraterna och Allah
I sociala medier uttrycker irakiern en förtjusning för statsminister Stefan Löfven, det lokala kontot för Socialdemokraterna i Sörmland och Allah.