En asylsökande syrisk medborgare dömdes år 2015 för grov våldtäkt till fem års fängelse och utvisning. Men utvisningen kan enligt rättsväsendet inte genomföras och då han nyligen frigav villkorligt är han nu på fri fot i Sverige.
Det var natten mot 23 augusti 2015 som en kvinna i Strängnäs utsattes för två överfallsvåldtäkter kort efter varandra när hon var på väg hem efter en utekväll. Det framgår av polisens förundersökningsprotokoll att våldtäkterna orsakade blodiga sår i kvinnans underliv.
LÄS ÄVEN: Invandrargäng slet in medvetslös kvinna i bil och våldtog henne – utvisas inte
År 2015 dömdes två asylsökande migranter; en från Algeriet och en från Syrien, för grov våldtäkt. En tredje migrant som misstänks ha deltagit i våldtäkten har polisen inte lyckats spåra förrän alldeles nyligen genom en DNA-träff.
Den algeriske mannen dömdes till fängelse i två år och sex månader. Hans utvisning verkställdes sedan till Algeriet, men har fick rätt att återvända till Sverige år 2025.
Skada på kvinnans arm. Foto: Polisen
Tingsrätten ville inte utvisa
När det gäller den syriske migranten som uppges ha invandrat 9 augusti 2015, det vill säga bara veckor innan han våldtog kvinnan. Honom ville Eskilstuna tingsrätt inte ens utvisa trots att han endast hade vistats en mycket kort tid i Sverige och vidare helt saknar anknytning.
Enligt rätten fanns det nämligen risk för att migranten skulle “utsättas för tortyr, omänsklig eller förnedrande behandling eller bestraffning” i sitt hemland:
Hovrätten beslutade om utvisning
Vice chefsåklagare Henrik Olin överklagade tingsrättsdomen till Svea hovrätt och i februari år 2016 skärptes straffet för Alhamid till fängelse i fem år och dessutom utvisning med förbud att återvända till Sverige inom tio år:
Hovrätten motiverade sitt beslut att utvisa Alhamid med att det finns grund för att anta att utvisningens verkställighetshinder inte kommer att kvarstå efter avtjänat fängelsestraff.
Kan inte utvisas – promenerar fritt
Nu visar det sig däremot att rättsväsendet har fördärvat upplägget som hovrätten planerade genom att frige Alhamid villkorligt vilket innebär att han numera är på fri fot i Sverige utan några krav. Emma Richardsson är gruppchef för verkställigheter hos gränspolisen och hon berättar för SVT om syrierns frikort.
– Blir man villkorligt frigiven och vi inte har fattat något beslut om förvar har vi inga krav på att man inställer sig, säger Rickardsson.
Gränspolisen försöker inte ens verkställa
Almhamids frikort är ingen ovanlighet. Flera kriminella migranter som har dömts till utvisning fortsätter promenera fritt på gatorna efter avtjänat fängelsestraff eftersom deras hemländer uppges vägra ta emot personen i fråga. Men gränspolisen erkänner att de inte ens försöker att verkställa vissa utvisningar.
Richardsson uppger att gränspolisen mottagit 584 ärenden rörande dömda invandrare som ska utvisas ur landet. Hela 112 av dessa ärenden kan de inte genomföra. Anledningen sägs vara att migranternas hemländer däribland Iran, Somalia och Syrien inte tar emot deras medborgare som begått brott och vidare att man inte kan utvisa kriminella till länder där det pågår väpnad konflikt.
– Syrien är ett svårt land, där tror jag inte ens att vi har testat att verkställa en utvisning. Somalia och Iran är också exempel på två länder som är aktuella, säger Rickardsson.
Gränspolisen lägger istället över ansvaret på landets politiker och menar att situation innebär stora problem.
– Det är ett jättestort problem. Vi tycker att det krävs mer politiskt av Sverige, att man sätter mer krav på de här länderna som man också ger bidrag till på olika sätt. Att man då tar emot sina egna medborgare, säger Richardsson.
Inget gehör för förslag att skärpa lagen
Samtidigt som gränspolisen larmar för att systemet måste ändras kvarstår det faktum att Sverigedemokraternas tidigare riksdagsledamot Kent Ekeroth år efter år lagt motioner för att ändra dessa lagar men gång på gång har dessa förslag röstats ned av övriga partier i riksdagen.
Ett axplock av Ekeroths motioner i ämnet. 2010 lades den första motionen i ämnet “Utvisning av kriminella utlänningar“. Han ville även säkerställa att alla som ska utvisas ska tas i förvar tills utvisning kan ske i motionen “Utvisning och förvar av svårutvisade“.
I ett fall förhindrades en utvisning eftersom den utvisade riskerade förlängt straff i hemlandet. Detta vill Ekeroth ändra på genom motionen “Verkställighet i annat land oavsett om det innebär förlängt straff eller ej“. Han ville även få regeringen att sätta press på andra länder om de inte tar emot sina medborgare som blivit utvisade från Sverige i motionen “Visum och bidragssanktioner mot länder som inte samarbetar om utvisningar“.
Inget av förslagen bifölls av de andra partierna i Sveriges Riksdag.
Nedan följer en debatt mellan justitieminister Morgan Johansson (S) och Ekeroth (SD) om utvisning av kriminella utlänningar: