En socialdemokratisk politiker har åtalats vid Vänersborgs tingsrätt misstänkt för mord, grov stöld, framkallande av fara för annan och bedrägeri. Enligt åtalet arbetade S-politikern som personlig assistent och ska ha knivmördat sin kollega i en vårdtagares lägenhet genom hugg i halsen och bröstet. Medan mannen förblödde på golvet ska politikern ha gjort sig av med blodiga kläder och skor. Enligt åtalet tog hon inte sin mobil med sig för att undvika att bli spårad – men fastnade på en övervakningskamera.

Det framgår av åtalet att den manliga kollegan i 30-årsåldern påträffades mördad den 4 september i Trollhättan. Samma månad häktades 42-åriga Jennie Olsson misstänkt för mordet.

LÄS ÄVEN: S-politiker sköt ihjäl hustrun – döms till livstids fängelse och utvisning

Den manliga kollegan påträffades död på golvet av en annan personlig assistent i samband med att den kollegan skulle börja sitt arbetspass hos vårdtagaren. Det framgår av polisutredningen att vårdtagaren även är Olssons kusin.

– Det är blod överallt här, berättar personen som ringer SOS Alarm enligt förundersökningsprotokollet.

Blod över köksgolvet. Foto: Polisen

Vid den aktuella tidpunkten ska Olsson inte ha arbetat i vårdtagarens lägenhet utan tagit sig in via balkongen där hon sedan har tillgripit sig plånbok innehållande kontokort och en iPhone 8+. Chefsåklagare Daniel Edsbagges uppfattning är att det förmodade motivet handlar om att få kontroll över vårdtagarens bankkonton.

Till stöd för denna teori anför åklagaren att Olsson tidigt på morgonen tog ut 15 000 kronor från vårdtagarens konto. Men varför kollegan har mördats har åklagaren inget svar på.

– Det går inte att säga att mordet var planerat, säger Edsbagge till Aftonbladet.

Brottsplatsen. Foto: Polisen
Brottsoffrets t-shirt. Foto: Polisen

Slängde blodiga skor och handskar

Bland bevisen finns en övervakningsfilm från en återvinningscentral där kvinnan ses slänga blodiga skor, strumpor och handskar. Föremålen kunde tas i beslag och en rättsteknisk undersökning visar att blodet kom från den mördade mannen.

Olsson åkte till återvinningscentral. Foto: Polisen
Olsson fastnar på kamera. Foto: Polisen
Polisen säkrade kläderna. Foto: Polisen
Skor med spår av blod påträffades. Foto: Polisen

Jagade pengar bland bekanta

I början av utredningen misstänkte polisen att en annan manlig personlig assistent, som i sitt arbete sov i bostaden den aktuella natten under en så kallad sovjour, var inblandad i mordet. Den misstanken skulle sedan avskrivas.

Olssons funktionsnedsatta kusin som hade hjälp av assistenterna har i polisförhör inte kunnat berätta något om den aktuella natten. Men andra runt omkring Olsson vittnar om att hon har ett gravt spelmissbruk och även skulder på flera håll – däribland i kriminella kretsar.

Det framgår att Olsson dagarna innan knivdådet i lägenheten ska ha försökt att äska pengar från bekanta för att betala skulder. I desperation efter pengar ska Olsson i närtid till mordet även ha startat en Facebookgrupp för mördade flickan Wilma Andersson familj som uppges ha ekonomiska problem. Det framgår att Olsson är syster till Wilmas styvfar.

I polisförhör berättar Olsson att hon har skulder hos individer på omkring 60-70 000 kronor och hela 390 000 kronor hos Kronofogden. Vidare framgår det att Olsson har ett spelmissbruk.

Politikern skyllde på invandrare

I polisförhör berättar Olsson att hon är utsatt för utpressning efter att ha lånat 50 000 kronor av ett kriminellt gäng. När polisen frågar om vilka personerna är kan Olsson inte ge några närmare detaljer däremot hävdar hon att det handlade om invandrare.

Olssons vittnesmål. Foto: Polisen

Gänget ska ha sökt upp Olsson och krävt att få pengar och när hon inte hade tillräckligt med pengar så tvingade personerna henne att åka till vårdtagarens bostad för att få tag i hela beloppet enligt hennes version.

Men vad som har inträffat i lägenheten kan Olsson inte svara på. Däremot pratar hon om att kriminella ska ha riktat en pistol mot den personliga assistent som arbetade i lägenheten för tillfället.

– Åh allt som händer därefter är helt suddigt, säger Olsson.

Samtidigt kan Olsson inte förklara varför hon inte vände sig till polisen utan fortsatte leva som vanligt efter mordet eller hur det kommer sig att hon försökte att bli av med offrets blodiga kläder på återvinningsstationen. Åklagarsidan menar att versionen är en efterhandskonstruktion.

”Stefan, du är min statsminister alla dagar i veckan”

Olsson förekommer sedan tidigare i belastningsregistret för vållande till kroppsskada, flera stölder och smuggelbrott. En granskning av hennes sociala medier visar att hon sedan flera år tillbaka är politiskt aktiv där hon bland annat deltagit i kampanjer för Socialdemokraterna.

I valet år 2018 kandiderade Olsson på 15:e plats till kommunfullmäktige i Munkedal. Hon skulle sedan bli ersättare i barn- och ungdomsnämnden.

Hyllade ”Inte rasist men”

En närmare titt på Olssons konton i sociala medier visar att hon även varit facklig engagerad och besökt föreläsningar hos den socialdemokratanstrukna organisationen ”Inte rasist men”. Bland annat lyssnade hon på en föreläsning av Simon Andersson, numera en pressekreterare i regeringen. Andersson fick ett högt betyg av den åtalade mördaren för en ”grym” föreläsning – och ett hjärta.

Olsson på föreläsning. Foto: Faksimil Instagram

Vid sidan om mord, grov stöld och bedrägeri åtalas Olsson även för framkallande av fara för annan eftersom hon åtalas för att ha mördat en person som hade tillsyn över en vårdtagare. Rättegången inleds i Vänersborgs tingsrätt den 12 februari och pågår fram till 23 februari.

LÄS ÄVEN: Människosmugglaren från S misstänks ha fått muta under sin tid på Arbetsförmedlingen