Australiens tidningsjättar publicerade på måndagen förstasidor med texten överstruken på det sätt som är vanligt i sekretessbehandlade handlingar. Detta som en protest mot landets pressbegränsningar som kan leda till straff för journalister som med hjälp av visselblåsare har granskat myndigheter.

De två största nyhetskonkurrenterna Nine och News Corp Australia gick ihop på måndagen och gav ut alla sina tidningsupplagor med framsidor som dolde texten med svart färg. Bredvid satt röda stämplar med texten “hemligt”.

Protesterna var riktade mot nationell säkerhetslagstiftning som journalister menar har kvävt rapporteringen och skapat en “hemlighetskultur”, rapporterar BBC.

I juni utfördes en polisräd på Australian Broadcasting Corporation och i hemmet tillhörande en News Corp Australia-journalist. Det väckte en enorm motreaktion. Medieorganisationerna sade efteråt att räderna hade utförts på grund av artiklar där journalisterna använt sig av uppgifter från så kallade visselblåsare – personer som avslöjar statshemligheter. Den ena hemliga källan hade detaljerade anklagelser om krigsförbrytelser, medan den andra rapporterade om ett påstått försök från en myndighet att spionera på australiensiska medborgare. Efter räderna blev det, dagen före nedsvärtningskampanjen, känt att tre journalister riskerar straffas efter räderna.

Michael Miller, VD för News Corp Australia, twittrade en bild av hans nedsvärtade förstasidor på bland annat The Australian och The Daily Telegraph. Han uppmanade allmänheten att ställa en fråga till regeringen: “Vad försöker de dölja för mig?”

https://twitter.com/michaelmillerau/status/1186043213011795968

Företagets största rival Nine publicerade samma typ av framsidor:

ABC:s verkställande direktör sade att “Australien riskerar att bli världens mest hemlighetsfulla demokrati.”

Nedsvärtningskampanjen som utfördes i måndags, av Rätt att veta-koalitionen, stöttades även av flera TV-, radio- och onlinekanaler.

Australiens premiärminister Scott Morrison, representant för Australiens liberala parti, menar att han och övriga regeringen är för pressfrihet men att “lagen måste upprätthållas” och att ingen står över lagen.