➤ Sverigedemokraterna och Moderaterna har redan sagt nej, sedermera även Kristdemokraterna och Liberalerna. De avgörande rösterna skulle komma från Centerpartiet.

I en debattartikel på måndagen skriver C-ledaren Annie Lööf och partiets migrationspolitiska talesperson Johanna Jönsson att förslaget är ”fullt av hål och brister”.

”Av den information vi fått hittills finns det fortfarande en hel del arbete kvar för att Centerpartiet ska kunna stödja förslaget. […] De ensamkommande förtjänar en mer genomtänkt lösning än detta”, skriver duon.

Man menar bland annat att gränsen som dras den 24 november 2015, datumet då den tillfälliga lagen trädde i kraft, är för godtycklig och vuxna människor som ljugit om sin ålder får samma fördelar som de som faktiskt var minderåriga då de kom.

Man menar även att lagen styr ensamkommande till gymnasiestudier istället för att uppmuntra till eget arbete och egen försörjning.

Den som ”gör rätt för sig” ska få stanna i Sverige menar man vidare och undantagsbestämmelserna om särskilt och synnerligen ömmande omständigheter bör återinföras i svensk lagstiftning.

”Precis som i annat lagstiftningsarbete kommer vi att ta ställning till en helhet när en sådan finns på riksdagens bord och när remissinstanserna har sagt sitt”, skriver Lööf och Jönsson.