Tio av de ukrainska flyktingar som förra veckan larmade om att afrikaner tagit sig in på deras boende i Örebro har flyttats till ett ombyggt garage. Det kan Samnytt berätta idag. Totalt bor åtta vuxna kvinnor och två ungdomar i garaget som är indelat i två rum, har en kokvrå och duschutrymme, men är kallt och saknar varmvatten. De ukrainska kvinnorna vill dock inte klaga på det nya boendet.
– Jag är gäst i det här landet, påpekar en av dem för Samnytt.

I lördags skrev Samnytt om hur främmande män tagit sig in på Örebro City Vandrarhem, där ett 60-tal ukrainska flyktingkvinnor och barn bor.

Händelsen skapade oro bland de ukrainska kvinnorna. En av dem uttryckte till och med ånger för att hon valt att resa till Sverige. Hon berättade att hon trots kriget kände sig tryggare hemma i Ukraina än i Sverige.

LÄS MER: Ukrainska kvinnornas skräcknatt – somalier tog sig in på boendet: ”Jag är så rädd att jag vill åka hem”

Migrationsverket har avfärdat händelsen som ett ”missförstånd” där männen letade efter kompisar som tidigare bott på vandrarhemmet, och som de trodde bodde kvar där.

Tvingades flytta

Ukrainskorna föreslog bland annat att vandrarhemmet borde byta ut portkoden till ytterdörren, för att försvåra för obehöriga att ta sig in. Men efter att ha pratat med media om incidenten fick de veta att många av dem inte skulle få bo kvar på vandrarhemmet.

Rum på vandrarhemmet där de ukrainska flyktingarna bor.

– De kom och berättade för oss att hälften av rummen skulle tömmas, berättade en av kvinnorna för Samnytt innan flytten.

– Först blev vi glada och trodde vi skulle få ett mer permanent boende. Då berättade de att det nya boendet också är tillfälligt, men att våra rum behövs för nya flyktingar.

När Samnytt pratade med henne om flytten undrade hon över vitsen med att flytta från ett provisoriskt boende till ett annat.

– Varför flyttar de inte istället de nya flyktingarna till den plats dit de tänker flytta oss? frågade hon sig.

Flyttades till garage

I måndags förmiddag gick flyttlasset för åtta ukrainska kvinnor och två barn. In i det sista hemlighölls var deras nya boende skulle vara.

Nu kan Samnytt avslöja att de tio ukrainska flyktingarna flyttats in i ett ombyggt garage i Örebro. Garaget är uppdelat i två rum, är delvis ihopbyggt med boningshusets källare, och har en kokvrå och ett litet badrum med dusch. Det har ingen riktig uppvärmning och saknar varmvatten.

Samnytt har varit i kontakt med Örebro kommun och bland annat begärt ut bygglovsansökningar och ritningar för huset och garaget. Det är oklart om garaget får användas som separat bostad.

Ägaren ville bygga ut och om garaget 2017, och ville då även bygga badrum, men fick enligt en handläggare på kommunen avslag på sin bygglovsansökan.

I detta garage bor tio ukrainska flyktingar. Foto: Tips
De två rum de ukrainska flyktingarna delar på. Faksimil

Drivs av kriminell

Såväl Örebro City Vandrarhem som den fastighet garaget tillhör ägs av olika företag i samma företagskoncern. Bakom företagen står en 43-årig örebroare som flera gånger dömts för brott.

Så sent som förra året dömdes 43-åringen av hovrätten till sex månaders fängelse för grov smuggling. Han hade redan när han dömdes för det brottet sju avsnitt i belastningsregistret.

43-åringen är tidigare dömd för bland annat grovt hemfridsbrott och skadegörelse sedan han nattetid, berusad och beväpnad med en spade som tillhygge, brutit sig in i en före detta flickväns bostad.

Han uppgav själv att han gjorde detta för att den tidigare flickvännen träffat en ny man, och att han därför ville ”prata med henne”.

Hänvisar till Migrationsverket

Samnytt har talat med föreståndaren för vandrarhemmet, som är sambo med den kriminelle 43-åringen. Hon vill inte svara på frågor.

– Om ni har några frågor så kan ni ringa direkt till Migrationsverket, säger hon.

Jag undrar över garaget som ett antal av de ukrainska kvinnorna flyttats till. Kan du berätta något om det?

– Du får ställa alla frågor till Migrationsverket.

Du kan inte säga något om hur stort garaget är eller hur många som bor där?

– Du får ställa alla frågor direkt till Migrationsverket.

Känner inte till avtal

Samnytt har varit i kontakt med Migrationsverket för att få mer information. Myndighetens upphandlings- och inköpsenhet känner inte till att det ska finnas något avtal mellan Migrationsverket och något av den kriminelle 43-åringens olika företag.

Vi har kontaktat Migrationsverkets presstjänst för att be dem förklara varför tio ukrainska flyktingar flyttats till ett garage som ägs av en kriminell. Vi har ännu inte fått något svar.

Vi har även pratat med en av de ukrainska kvinnor som numera bor i garaget. Hon vill vara anonym, försöker vara optimistisk och berättar att de blivit lovade värme, varmvatten och internet.

Hon vill heller inte klaga på det boende hon fått.

– Jag är en gäst i det här landet och jag vill inte ha några problem, säger kvinnan till Samnytt.

LÄS ÄVEN: SR: Därför klipptes signalement bort på män som tog sig in till ukrainska kvinnorna