När 55-åriga Madelaine Jansson i Södertälje i mars drabbades av svåra inre smärtor sökte hon hjälp på sjukhuset. Men någon hjälp fick hon inte. Hennes symptom avfärdades som psykiska och en bagatellartad magkatarr, varefter hon visades på porten.
Smärtorna och de övriga symptomen blev dock bara värre och Madeleine uppsökte på nytt sjukhuset, bara för att återigen avvisas med hypoteser om att alltsammans var psykosomatiska besvär.
Till slut blev smärtorna så outhärdliga att Madeleine tvingade uppsöka akuten. Även där upplevde hon att hon inte blev tagen på allvar. När hon till sist lyckades förmå läkarna att göra en ordentlig undersökning visade det sig att hon hade hjärtinfarkt.
Besviken på vården
Madeleine är besviken på den svenska vården. Framför allt är hon kritisk till hur hon blev misstrodd och inte undersökt ordentligt.
– Att det inte var någon som tog mig på allvar, det var det som kändes värst, berättar hon för SVT.
Dödligt tillstånd
Det Madelaine Jansson drabbats av var totalstopp i ett hjärtkärl. En så kallad ballongsprängning fick göras för att öppna upp kärlet igen. Om Madeleine inte varit envis och åkt in till sjukhuset en sista gång och krävt att bli undersökt hade hennes tillstånd lett till döden.
– Ingen ska behöva gå i två veckor med hjärtinfarkt, säger Madeleine kritiskt.
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.