Den kärva ekonomiska situationen har lett till att vissa barn dyker upp hungriga i skolan efter helgen. Detta har lett till att en kommun gjort en specialsatsning på maten.

Skenande el-, drivmedels- och elpriser har slagit hårt mot många hushåll. I Halmstads kommun satsas därför extra pengar på skolmaten. Där har skolpersonalen märkt av att allt fler kommer hungriga till skolan efter helgen.

LÄS ÄVEN: Kommun sparar på skolmat: korv och soppa istället för kött

Satsningen omfattar kommunens för- och grundskolor. En av dessa är Vallåsskolan där pengarna gått till frukost till eleverna, något som ska ha varit mycket uppskattat. Sedan har man också begränsat vissa former av soppor på just fredagar och sett till att man serverar proteinrik mat.

– Vi har en del barn och unga som har ett lägre matintag under helgerna, säger Fredrik Landelius, tf chef på barn- och ungdomsförvaltningen, till statstelevisionen.

Enligt Landelius är en ökad olikvärdighet något man noterat redan innan priserna började skena och de extra pengarna är en insats man hade behövt göra även utan den nuvarande ekonomiska krisen.

LÄS ÄVEN: Elever erbjuds insekter som skolmat – för miljöns skull