Lärarförbundet lägger efter 20 år ned rankningen ”Bästa skolkommun”. Det skriver fackförbundet på sin hemsida.

Anledningen är enligt förbundet att Sveriges skolor blir allt sämre, och skillnaderna mellan dem allt större, och att det därför inte längre anses meningsfullt att ranka kommunerna.

– Vi ser i vår granskning att kommunerna långt ned på listan lämnas i sticket. De har problem med resurser, resultat och lärartäthet och inget händer, år efter år, säger Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand. 

Lärarförbundet anser att staten bör ta över ansvaret för skolorna, istället för kommunerna, för att ”säkra en likvärdig och bra skola i hela Sverige”.

Vellinge bäst

Sveriges bästa skolkommun år 2021 är, liksom förra året, Övertorneå. Kommunen har toppat listan tre gånger under de tjugo år som ”Bästa skolkommun” funnits.

Den kommun som korats till bästa skolkommun flest år är Vellinge. Kommunen hamnade på första plats 2012, andra plats 2013, och toppade därefter listan alla år mellan 2014 och 2018.

2019 gjordes rankingsystemet om med ett så kallat ”likvärdighetsindex” för att ge kommuner med stor andel invandrare, stora familjer och många bidragstagare bättre chanser att komma högre upp på listan. I samband med det rasade Vellinge ned till plats 33. I år, det sista året, rankas kommunen som nummer 48 på listan över Sveriges bästa skolkommuner.