27-åriga Marianna Spring blev känd för sin rapportering om hur sociala medier påstås ha använts för att sprida falsk information. Nu är det dock hon själv som tycks ha stått för spridningen av desinformation.

Spring är BBC:s speciella desinformationskorrespondent och högst uppsatta faktagranskare. Nu är det omvända roller då hon anklagas för att ha ljugit om uppgifter på sitt cv.

Enligt uppgifter försökte Spring för ungefär fem år sedan få arbete som frilansare i Moskva för den USA-baserade nyhetssajten Coda Story.

Då hon ansökte till webbplatsens chefredaktör Natalia Antelava 2018 påstod Spring att hon hade arbetat tillsammans med BBC-korrespondenten Sarah Rainsford med att rapportera om ”uppfattningen om Ryssland” under fotbolls-VM 2018.

LÄS ÄVEN: VIDEO: Musk konfronterar BBC om misinformation om covid-vaccinet

”Juni 2018: Rapporterade om internationella nyheter under fotbolls-VM, särskilt uppfattningen om Ryssland, med BBC-korrespondent Sarah Rainsford”, hade hon skrivit.

Natalia Antelava, själv en tidigare BBC-journalist, fick tillrättavisa Marianna Spring efter att ha kontrollerat påståendet.

Spring ska då ha skickat ett e-postmeddelande och bett om ursäkt för sin ”hemska felbedömning”.

”Briljant reporter”

Då hette det också att hon ”bara stött på Sarah medan hon arbetar och chattat med henne vid olika tillfällen, men inget mer”. Hon bedyrade samtidigt att ”allt annat på mitt cv är helt sant”. Den unga journalisten tillade att hon var en ”briljant reporter”.

Vidare hette det att det fanns ”ingen ursäkt” och hon förklarade lögnen med sin ”desperation att rapportera i Moskva” samt att hon trodde att det ”inte skulle vara en stor sak”, vilket hon samtidigt medgav var ”naivt och dumt”.

I e-postutbytet svarade Antelava: ”Att berätta för mig att du är en lysande reporter som utövar integritet och ärlighet när du bokstavligen har visat motsatsen var en fruktansvärd idé.”

LÄS ÄVEN: BBC ska spara miljarder – 1 000 medarbetare sägs upp

Något jobb i Moskva blev det aldrig för Marianna Spring.