biden-sibelius
KulturUtrikes

Biden i plagiathärva – musikaliskt upphovsrättsbrott under installationen

Publicerad 1/26/2021
Annons

I samband med att Joe Biden svors in till presidentämbetet i förra veckan framfördes en hel del musik. Ett av de stycken som spelades har väckt vrede i Finland då det var identiskt med den berömde finske tonsättaren Jean Sibelius mest kända verk Finlandia men presenterades som ett nyskrivet stycke av en amerikansk låtskrivare.

Bidenadministrationen har hamnat i upphovsrättsligt blåsväder efter att den för presidentinstallationen anlitade låtskrivaren Ryan J Nowlin plagierat Sibelius för ett stycke som han kallat Godspeed och som framfördes av den amerikanska marinkåren.

Den finländska upphovsrättsorganisationen Teosto har kopplats in för att beivra musikstölden. I motsats till många äldre klassiska verk där upphovsrättsskyddet löpt ut gäller detta fortfarande för Finlandia.

Stycket är också ett känsligt ämne för finländarna då det är starkt förknippat med landets självständighet. Det skrev år 1900 av Sibelius som en markering mot dåtidens ryska intervention.

Delar av stycket Finlandia av finske kompositören Jean Sibelius spelades under annat namn under presidentinstallationen i Washington förra veckan. Det hävdar vårt grannland i öst som nu låter sin upphovsrättsorganisation Teosto undersöka saken.

Det är oklart om Nowlin plagierat Sibelius i god tro att det var tillåtet men enligt uppgift har han inte uppgett varifrån han tagit melodin. Det har tidigare hänt att låtskrivare hamnat i trångmål efter att ha plagierat klassiska stycken som de trott saknat upphovsrätt.

Ett av de mer kända exemplen är Eric Carmens låt All By Myself som var en stor hit 1975 och som 20 år senare åter låg på listorna i en cover med Celine Dion. Musiken är ett plagiat av andra satsen i Sergej Rachmaninovs andra pianokonsert. När det uppdagades att stycket fortfarande skyddades av upphovsrätt tvingades Carmen dela intäkterna från låten med Rachmaninovs dödsbo.

Redaktionen
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
434Samnytt under hård attack med nya stämningar – varför alla Sverigevänner bör stötta
Annons