Afghanistans korrumperade president Ashraf Ghani är på flykt och efterspanad av Interpol för att ha stulit motsvarande 1,5 miljarder svenska kronor ur den afghanska statskassan. Med sig som brottskumpan har han sin rådgivare Fazel Mahmood Fazly som till för bara något år sedan var skriven i Sverige trots att han sedan länge lämnat landet och på det sättet kunde fuska till sig bidrag från Försäkringskassan.

Ghani lämnade presidentpalatset i Kabul när han förstod att talibanerna var på väg att ta över. Han satte sig själv i säkerhet i en helikopter som han fyllt med så mycket pengar, det mesta bistånd som betalats ut från bland annat Sverige.

Vart han tog vägen var till att börja med oklart. Initialt antogs att han tagit sig till Tadzjikistan men senare har uppgifter kommit att han erbjudits en fristad i Förenade Arabemiraten på humanitära skyddsskäl. Samtidigt har den afghanska ambassaden i Tadzjikistan gett Interpol i uppdrag att fånga in Ghani och konfiskera de pengar han anses ha stulit från det afghanska folket.

Något som tidigare inte varit känt är att Ghani med sig på flykten och som brottskumpan har 44-årige rådgivaren Fazel Mahmood Fazly som tidigare bott i Sverige men flyttade tillbaka till Afghanistan för att bli rådgivare åt presidenten. Han fortsatte dock att vara mantalsskriven i Sverige och har på det sättet kunnat vittja också den svenska statskassan på pengar i form av föräldrapenning från Försäkringskassan.

Bidragsfusket upptäcktes för en tid sedan och Samnytt rapporterade om det i september förra året. Fazly anmäldes till Skatteverket folkbokföringsbrott och är även misstänkt för bidragsbrott.

LÄS ÄVEN: Afghansk ambassadör: Presidenten flydde – med 1,5 miljarder

Fazly är inte den enda medlemmen i den korrumperade afghanska regeringen som bedrägligt tillskansat sig svenska skattebetalares pengar. Andra länders regeringsmedlemmar finns också med på listan över bidragsfuskare i Sverige, däribland Iraks försvarsminister Najah al-Shammari som tillsammans med sin familj kvitterade ut barn- och bostadsbidrag trots att han var bosatt i Irak.

Avslöjandena har väckt kritik mot de bristande kontroller och naivitet som kännetecknat de svenska myndigheternas rutiner när det gäller utbetalning av bidrag till invandrare. De många och stora brottshärvorna med personlig assistans har också kunnat fortgå på grund av samma inställning hos de svenska myndigheterna.

Interpol hanterar nu begäran från bland annat Tadzjikistan om att lokalisera och gripa exilpresident Ghani. Det är fortfarande oklart om den internationella polismyndigheten har befogenhet att agera och utfärda en regelrätt internationell efterlysning. Det framgår inte om Sverige gjort någon framställan till Interpol för att få Fazly infångad om utlämnad.