Centerpartiet tar bönderna så för givet att man nästan håller på att glömma bort dem. Det menar Mikael Bäckström, tidigare centerpartistisk kommunpolitiker med höga positioner inom Lantbrukarnas riksförbund, numera i Kristdemokraternas nystartade bondeförbund, KBD.

I valet i höstas tappade Centerpartiet stort bland sina före detta kärnväljare på landsbygden. Samtidigt anser Mikael Bäckström med flera att det inte finns något driv kvar i de här frågorna.

Nyligen var han i Stockholms tillsammans med KBD för att träffa kristdemokratiska partikamrater på landsbygdsdepartementet och i riksdagen för att göra upp eb plan för hur man ska få så stort genomslag som möjligt hos regeringen.

LÄS ÄVEN: Nytt pedofilfall i Centerpartiet

– Kristdemokraterna vill verkligen vara ett borgerligt landsbygdsparti medan Centerpartiet vill bredda sig till andra grupper. Jag tycker det blev väldigt tydligt när valberedningen föreslog Muharrem Demirok, säger Mikael Bäckström till DN.

Han menar att valet av Demirok visar att Centerpartiet är mer intresserat av andra grupper och samarbetet med S och MP blev droppen.

– Bland landsbygdens folk finns en stor frustration mot Miljöpartiet. Man lägger sig i allt och på landsbygden finns en stark känsla för frihet.

SD störst bland bönder

I valet tappade C mest av alla partier, och SVT:s vallokalsundersökning indikerar att C inte längre är det största partiet bland bönderna, en position som tagits över av Sverigedemokraterna.

En lantbrukare som hittat till SD är fårbonden Robert Fredriksson. Han är i dag kommunpolitiker i Uppvidinge och regionpolitiker i Kronoberg, och tvekar inte om varför SD lockar landsbygdsväljare som traditionellt har röstat på C.

LÄS ÄVEN: ”Skallturken” Muharrem Demirok föreslås bli ny C-ledare

– Vi har stöldligor som stjäl diesel ur maskiner, stängsel klipps upp, ladugårdar vittjas på redskap. Bor du på landsbygden på en gård som är din plats på jorden, då är stölderna ett stort angrepp. Otrygghet är en känsla och där erbjöd vi lösningar tidigare och tydligare än andra.