Nya ”Svenskarnas hus” i Skåne utsattes för ett misstänkt brandattentat i lördags. Det berättar Per Sjöberg, kommunpolis i Sjöbo, för Samnytt.
– Rubriceringen är mordbrand, säger han.

Det är under lördagsförmiddagen, mellan klockan 11:00 och 11:30, som en brand bryter ut i en gårdsbyggnad på landsbygden utanför Vollsjö i Sjöbo kommun.

Gården har månaden innan köpts av Det fria Sverige. En nationalistisk organisation som planerat använda fastigheten som ett ”Svenskarnas hus”.

LÄS ÄVEN: ”Hedersbetygelse att motarbetas och svartmålas av Expo”

Huvudbyggnaden brann

Rent juridiskt är det emellertid än så länge säljaren som står som ägare till fastigheten.

– Vi har tillträde den 19 maj, så det är fortfarande den gamla ägaren som står på fastigheten, berättar Det fria Sveriges ordförande Dan Eriksson för Samnytt.

Foto: Det fria Sverige

– Den består av tre byggnader. Den ena byggnaden, ena sidobyggnaden, har vi renoverat. Den byggnad som brann var själva huvudbyggnaden, som vi inte renoverat, förklarar han.

Eriksson påpekar att det är ägaren, alltså säljaren av gården, som har kontakt med polis och utredare.

Rubriceras som mordbrand

Per Sjöberg är kommunpolis i Sjöbo. Han känner till branden när Samnytt ringer upp honom, men är inte insatt i utredningen. Han ber om att få återkomma. En timme senare ringer han tillbaka.

– Polisen jobbar fortfarande i ärendet. Rubriceringen är mordbrand. Det handläggs av grova brott i Polisområde södra Skåne, berättar han.

– Mordbrand betyder inte alltid att personer blivit skadade, utan det är när det handlar om stora värden.

Även Dan Eriksson tror att branden är anlagd av någon som fått veta att Det fria Sverige köpt gården. Han berättar att det bland annat hittats plastrester och ett lock från vad som tros vara en dunk med brandfarlig vätska.

– Det verkar som man hällt något brandfarligt på fasaden som vetter mot skogen. Så förmodligen har de kommit därifrån, säger han.

Foto: Det fria Sverige

Attack mot Expo

Expo brukar peka ut Det fria Sverige och andra nationalistiska grupperingar som sina fiender. Den vänsterextrema organisationen växte under 90-talet fram ur Antifascistisk aktion (Afa).

En föreläsning i Stockholm, där Expo och företrädare för Afa deltog, utsattes i onsdagskväll för en attack från maskerade personer. Dan Eriksson tror dock inte att den attacken har något med mordbranden mot Svenskarnas hus att göra.

LÄS ÄVEN: Expo: Vårt möte attackerades av ”maskerade nazister”

– Nej, det tror jag inte, säger han.

Han förklarar att föreningen valt att inte berätta om brandattacken förrän under fredagen. Anledningen är säkerhetsskäl.

Bygger upp igen

Gården utanför Vollsjö i Skåne är tänkt att bli Det fria Sveriges andra ”Svenskarnas hus”. Föreningen driver sedan tidigare ett sådant i Västergötland.

Den byggnad som brann skulle ha blivit föreningens ”huvudsakliga fastighet” och planerna nu är att bygga upp den igen.

– Vi är fast beslutna att fortsätta arbetet. Vi kommer ha öppningsfest första juni, precis som planerat. Den ena lokalen är tillgänglig. Sedan får man vara utomhus, säger Dan Eriksson och avslutar:

– Vi kör på. Vi ger inte upp. Vi låter inget sådant här göra oss molokna.